30.11.12

Nutricula Turritopsis - Η αθάνατη Μέδουσα!

Εάν οι επιστήμονες έχουν δίκιο, είναι πιθανό μία μέδουσα να κρατάει το κλειδί της αθανασίας. Αυτός τουλάχιστον είναι ο τίτλος ενός άρθρου του περιοδικού New York Time που εξετάζει ένα είδος με το ψευδώνυμο η «αθάνατη μέδουσα». Επισήμως γνωστή ως Turritopsis Nutriculla ( και μερικές φορές ως Turritopsis dohrnii), αυτό το είδος μέδουσας είναι σε θέση να πάει τα κύτταρά της πίσω στο χρόνο και να επιστρέψει σε ένα πρόωρο στάδιο της ζωής της. Όπως το θέτει το National Geographic, η μέδουσα μετατρέπεται σε μία άμορφη μάζα- όπως κύστη, η οποία με τη σειρά της γίνεται αποικία πολύποδας- η πρώτη μορφή ζωης.
Από εκεί, η μέδουσα συνεχίζει το ζωικό κύκλο συμβατικά, ωριμάζοντας και ζευγαρώνοντας. Αντί όμως να πεθαίνει, επιστρέφει στο χρόνο. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στη μέδουσα να παρακάμπτει το θάνατο, αποδίδοντας της βιολογική αθανασία.
Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature and Science, η μέδουσα αυτή επιτυγχάνει το μοναδικό αυτό κατόρθωμα μέσω της «δια-διαφοροποίησης». Κατ 'ουσίαν, το πλάσμα αυτό απορροφά τα κύτταρά του και έπειτα τα μετατρέπει σε κύτταρα με άλλες ιδιότητες.
Με τέτοιες δεξιότητες ζωής, δεν είναι έκπληξη το ότι το συγκεκριμένο είδος μέδουσας έχει υπερπληθύνει, μετατρεπόμενο σε μία «σιωπηλή εισβολή», όπως σημειώνει η εφημερίδα Daily Telegraph.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου