30.11.12

ΚΑΙΡΟΣ- Ο Χειμώνας δηλώνει "Παρόν" με "άγριες" διαθέσεις !!!

Kύμα κακοκαιρίας πλήττει όλη την χώρα και περισσότερο τα δυτικά, με ισχυρούς ανέμους που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 10 μποφόρ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Κάβο Ντόρο μετρήθηκαν άνεμοι η ταχύτητα των οποίων έφτανε τα 11 μποφόρ! 
Ο καιρός παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση από το τη νύχτα της Πέμπτης, με βροχές και καταιγίδες, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι η Δυτική Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο.
Για σήμερα Παρασκευή προβλέπεται να σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ήδη από τα ξημερώματα βρέχει καταρρακτωδώς. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κλειστές παραμένουν ωστόσο από το πρωί λόγω ισχυρών ανέμων οι γραμμές για τη Σαλαμίνα από Πειραιά και Πέραμα.
Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
Στο βορειοανατολικό Αιγαίο παραμένουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν κατα τόπους τα 8 μποφόρ, ωστόσο σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται εξασθένηση των ανέμων εντός της ημέρας.
Χιόνια αναμένονται μόνο στα ορεινά της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.
Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται και το Σαββατοκύριακο με βροχοπτώσεις στα δυτικά, τα βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα, ενώ οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.
Παρόμοια κατάσταση αναμένεται μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με βροχές και καταιγίδες, αλλά και φαινόμενα πλημμυρών σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Ελλάδας.
Ήδη πάντως από το κύμα κακοκαιρίας έχουν προκληθεί πολλά προβλήματα στην Αττική. Τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πήραν «φωτιά». Καταγράφηκαν 30 περιπτώσεις πεσμένων δέντρων σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου και 10 κλήσεις για άντληση υδάτων από το Φάληρο, την Αγία Βαρβάρα και τον Βύρωνα.
Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για κοπές και απομακρύνσεις δέντρων κυρίως από Χαλάνδρι, Ανάβυσσο, Δροσιά, Ηλιούπολη Νέο Ηράκλειο.
Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί καθώς η παραλιακή λεωφόρος είναι σε πολλά σημεία πλημμυρισμένη.
Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στα πελάγη δημιούργησαν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από το πρωί της Πέμπτης. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια των δελφινιών για Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι.
Μεγάλη ταλαιπωρία, για τους επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο ''Ν. Καζαντζάκης''. Λόγω των ισχυρών ανέμων από το πρωί έχουν ακυρωθεί αρκετές πτήσεις. Αυτή την ώρα βρίσκονται στο αεροδρόμιο εγκλωβισμένοι δεκάδες επιβάτες που έχουν προορισμό Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς τα αεροσκάφη είναι αδύνατο να προσγειωθούν στο ''Ν. Καζαντζάκης''.
Στον Αγιο Βασίλειο της Πάτρας οι κάτοικοι αποκλείστηκαν. Η οδος Μεγάλου Αλεξάνδρου μετετράπηκε σε χείμαρρο.
Οι πιο σοβαρές ζημιές πάντως σημειώθηκαν στο νομό Ηλείας, ο οποίος επλήγη από ανεμοστρόβιλο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.gr, η θεομηνία «χτύπησε» το Κατάκολο, πέρασε από τον Άγιο Ιωάννη και έφτασε μέχρι τα Λαστείκα, προκαλώντας καταστροφές.
Καταστροφές σημειώθηκαν σε κτίσματα επί της Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών στο ύψος των Λαστεΐκων. Έφυγαν από τη θέση τους στύλοι της ΔΕΗ, μέρος της σκεπής από το γηροκομείο «Βασιλειάδα», ενώ ο ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε κοντέινερ, τροχόσπιτο και κατέστρεψε ολοσχερώς φυτώριο. Επίσης δυο κολόνες της ΔΕΗ μετακινήθηκαν από τη θέση τους, ενώ μια τρίτη αιωρούνταν επί αρκετά λεπτά, με κίνδυνο να προσγειωθεί στο έδαφος. Από την έντονη βροχόπτωση, πλημμύρισαν και δρόμοι στην Αρχαία Ολυμπία. 
Το βράδυ δημιουργήθηκε και δεύτερος ανεμοστρόβιλος, μία περίπου ώρα μετά τον πρώτο στην περιοχή των Λαστεϊκων και έπληξε αγροτικές περιοχές, ξεριζώνοντας αρκετά δέντρα.
Στην Πάτρα έχει επιδεινωθεί ο καιρός, αφού πέρα από τους ισχυρούς ανέμους που σάρωναν την περιοχή από το πρωί, ξεκίνησε και σφοδρή βροχόπτωση. Πάντως αποκαταστάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους τα προβλήματα που είχαν προκύψει νωρίτερα με τα βουλωμένα από τα σκουπίδια φρεάτια στον παράδρομο της Ηρώων Πολυτεχνείου και τους πλημμυρισμένους δρόμους, ύστερα από την παρέμβαση συνεργείων της ΔΕΥΑΠ.
Η κακοκαιρία ήταν αρκετή για να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της πόλης. Στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους η κατάσταση για τους οδηγούς ήταν δύσκολη αφού οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για να εξυπηρετηθούν λόγο της κακοκαιρίας.
«Χτύπησε» και την Πρέβεζα ανεμοστρόβιλος
Μεγάλα προβλήματα άφησε στο πέρασμά του ο ανεμοστρόβιλος που πέρασε το πρωί της Πέμπτης από την παραλιακή οδό της Πρέβεζας. Δέντρα ξεριζώθηκαν στην κυριολεξία, μεγάλα κλαδιά έσπασαν, πινακίδες καταστράφηκαν. Σε πολλά σημεία μεγάλα δέντρα έπεσαν στην μέση του δρόμου ενώ σε μια περίπτωση ολόκληρο δέντρο ήρθε από το πουθενά και βρέθηκε στην μέση της εθνικής οδού.
Ο ανεμοστρόβιλος που βγήκε από την θάλασσα και σάρωσε στην κυριολεξία πολλά θερμοκήπια προκαλώντας καταστροφές, «χτύπησε» την περιοχή της βιομηχανικής ζώνης στην Πρέβεζα. Συνεργεία του δήμου βρέθηκαν στα σημεία των καταστροφών και επιδόθηκαν σε μια μάχη με τον χρόνο προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους αφού συνεχώς προέκυπταν και νέα περιστατικά.
Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων, που εκδηλώνονται κατά περιόδους σε διάφορες περιοχές της χώρας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δώσει στις Υπηρεσίες Τροχαίας τις απαραίτητες εντολές και κατευθύνσεις, ώστε να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ενισχυμένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης και οδικής ασφάλειας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου