29.11.12

Νάντια Γιαννακοπούλου - Επικράτησε η ευθύνη και η λογική !

Η κα. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, με την ιδιότητα του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, πήρε μέρος στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πολιτικής Γραμματείας και Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ της 27ης Νοεμβρίου 2012. Στην τοποθέτησή της, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
·        To πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Εurogroup της Δευτέρας είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα ύστερα από εννέα μήνες αναμονής. Η εξέλιξη ήταν αδιαμφισβήτητα θετική για την Ελλάδα όσον αφορά στη μεγάλη εικόνα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η παροχή του πακέτου βοήθειας δίνει μία μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως συμβάλει στην διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα μας και στην επικράτηση της ευθύνης και της λογικής.
·        Στο νέο αυτό πλαίσιο που δημιουργείται για την χώρα μας και για το πολιτικό σκηνικό, εμείς έχουμε συνείδηση της εθνικής ευθύνης που εξακολουθούμε να φέρουμε, παρά την μείωση της εκλογικής και κοινοβουλευτικής μας δύναμης. Είμαστε εγγυητές της σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής και όχι  συμπληρωματικό στοιχείο στο πολιτικό σκηνικό. Πρέπει να κάνουμε σαφές στην ελληνική κοινωνία ότι είμαστε βασική δύναμη συνδιαμόρφωσης της εθνικής πολιτικής με συγκεκριμένο σχέδιο, στόχο, στρατηγική και πρόσημο. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε στρώσει ουσιαστικά τον δρόμο για να οδηγηθούμε στο θετικό αποτέλεσμα του Eurogroup με την απόφαση του περασμένου Φλεβάρη, όταν αποφασίστηκε η δραστική μείωση του χρέους και το δεύτερο, πολύ μεγαλύτερο και ευνοϊκότερο δάνειο.
·        Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε συνθήκες πόλωσης του πολιτικού σκηνικού καλείται είτε να κάνει ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ του χώρου της κεντροαριστεράς. Ενός χώρου που υπάρχει, που για ιστορικούς λόγους δεν μπορεί να μην υπάρχει. Που είναι πλειοψηφικά κυρίαρχος στην Ελλάδα αλλά για συγκυριακούς λόγους τον χάσαμε στις τελευταίες εκλογές  είτε μέσα σε συνθήκες δημιουργίας ενός νέου διπολισμού όπως αποτυπώθηκε στις προηγούμενες εκλογές, να δημιουργήσουμε έναν νέο ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ με κυρίαρχο ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σύστημα: της σύγχρονης ευρωπαικής κεντροαριστεράς που θα συνδυάζει: τον ΡΕΑΛΙΣΜΟ με την ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.
·        Βεβαίως έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι όσο υπάρχει η κρίση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για εμάς. Ξέρουμε πως κατεβήκαμε μαζί με τον τόπο και θα ανεβούμε μαζί με αυτόν.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΦΕΞΗΣ:
·        Πιο ενεργός συμμετοχή στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει να φανεί και χειροπιαστά μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής μας ότι συνδιαμορφώνουμε το κυβερνητικό έργο. Ότι δεν είμαστε συμπλήρωμα της κυβέρνησης αλλά βασικός διαμορφωτής των πολιτικών της, με πρόσωπα που έχουν γνώση, εμπειρία, μεταρρυθμιστική διάθεση και κυρίως πρόσωπα που σηματοδοτούν την νέα εποχή στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας.
·        Διακριτές πολιτικές σε επιμέρους ζητήματα. Να δείξουμε ότι διαθέτουμε κάποιες κοινωνικά ορθές επιμέρους πολιτικές τις οποίες θα υπηρετήσουν τα πολιτικά μας στελέχη. Χρειάζεται να δράσουμε από σήμερα με μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα άμεσης ανάπτυξης, πολύ συγκεκριμένο ανασυγκρότησης της οικονομίας μας, του παραγωγικού μας μοντέλου και των θεσμών, που βάλλονται από παντού και μας οδηγούν σε αμφισβήτηση δυστυχώς των κεκτημένων της δημοκρατίας μας. Το βλέπουμε άλλωστε αυτό.

·        Ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Αναδεικνύοντας ξανά την ταυτότητά μας – σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά- σύγχρονο προφίλ. Όχι η κεντροαριστερά των συντεχνιών. Θα πρέπει να διατυπώσουμε τη δική μας, πειστική και ρεαλιστική αφήγηση για την υπέρβαση της κρίσης και την δημιουργία μας νέας Ελλάδας.
·        Όπως επίσης να ελέγξουμε στρατηγικά την πορεία μας για να χαράξουμε νέα στρατηγική. Στην πορεία για το συνέδριο πρέπει σε ευρείες διαδικασίες στα όργανα ανά την επικράτεια πρέπει να συζητήσουμε και να μελετήσουμε τα αίτια της πτώσης μας προκειμένου να αρχίσουμε την ανοικοδόμηση ξανά. Να αξιολογήσουμε πρόσωπα, πολιτικές ιδεολογικές επιλογές, οργανωτικά σχήματα και εσωτερικές διαδικασίες. Πώς θα ξέρουμε αλλιώς ποια είναι τα βαρίδιά μας και ποιο το υλικό του μέλλοντός μας, πώς θα ενσωματώσουμε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες πολιτικές και δραστηριότητες;
·        Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πρέπει να ξαναβρούμε τα αντισυστημικά μας χαρακτηριστικά. Το είχα πει στην πρώτη μας συνεδρίαση ως Πολιτική Γραμματεία και συνεχίζω να το πιστεύω. (π.χ. να επανεξετάσουμε την σχέση μας με τους ισχυρούς του συστήματος: ΜΜΕ, τράπεζες) Το ΠΑΣΟΚ έτσι ξεκίνησε, έτσι πορεύτηκε, κι όταν έχασε αυτά τα χαρακτηριστικά, όταν έγινε ένα με το σύστημα, τότε ξεκίνησε την καθοδική του πορεία. Και είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ξανά τους νέους, που βλέπουμε να οδηγούνται σε ριζοσπαστικοποίηση, και να πηγαίνουν προς τα άκρα του πολιτικού μας συστήματος.
·        Ανανέωση (στο ΠΑΣΟΚ προσωποποιήθηκαν όλες οι ευθύνες της Μεταπολίτευσης - πρέπει να αποτινάξουμε αυτήν την ευθύνη). Άρα χρειάζεται ανανέωση τόσο σε ιδέες όσο και σε πρόσωπα. Σε περιόδους κρίσης δεν υπάρχει χώρος για ισορροπίες και στρογγυλοποιήσεις. Θεωρώ ότι οι επιλογές μας πρέπει να είναι ξεκάθαρες, να βγαίνει ένα εύληπτο σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία, τόσο μέσα από νέες ιδέες, όσο και από νέα πρόσωπα που «προσωποποιούν» αυτές τις ιδέες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου