11.1.20

Καρχαρίας στα δίχτυα Έλληνα ψαρά

Όταν σήκωναν τα δίχτυα τους δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους. Το μήκος του ψαριού που ανέβαινε ξεπερνούσε τα 5 μέτρα και το βάρος του τα 400 κιλά…
Ήταν ένα τεράστιο καρχαριοειδές ήταν το... τρόπαιο της εξόρμησης ψαράδων με τη μηχανότρατα «Ματούλα και Δημήτριος» που προκάλεσε έκπληξη σε όσους το αντίκρισαν, κάνοντας, παράλληλα, εντύπωση μόλις αναρτήθηκε διαδικτυακά.
Το μήκος του ξεπερνούσε τα 5 μέτρα και το βάρος τα 400 κιλά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Βασίλη Γκιαουράκη ιδιοκτήτη της μηχανότρατας από τη Σκιάθο, ο οποίος το περιέγραψε πολύ παραστατικά.
Ο έμπειρος αλιέας, που βρίσκεται 40 και πλέον χρόνια στη θάλασσα, ανέφερε ότι το ψάρι πιάστηκε ζωντανό και η διάμετρος του κεφαλιού φτάνει τα 80 εκατοστά. Με γρήγορες, προσεκτικές κινήσεις, απελευθερώθηκε από τους έμπειρους αλιεργάτες και επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον, τη θάλασσα.
Το καρχαριοειδές, σύμφωνα με τον κ. Γκιαουράκη, ανασύρθηκε κάπου μεταξύ Σκιάθου, Εύβοιας και Πηλίου, ανοιχτά του Πλατανιά κι όπως εικάζεται βρισκόταν στη ρότα της μηχανότρατας και πιάστηκε στα δίχτυα βυθού. 
Το  είδος αυτό είναι δεν είναι εμπορεύσιμο στην αγορά (και απαγορευμένο όπως όλα τα καρχαροειδή) και για αυτό τον λόγο καταβλήθηκε άμεσα συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου να επιστρέψει στο θαλάσσιο περιβάλλον.

 parapona-rodou.blogspot.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου