10.1.20

ΑΙΤΗΜΑ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σας γνωρίζουμε ότι η νεοϊδρυθείσα Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας την Τρίτη, 06/01/2020, κατέθεσε στο Δήμο Καλαμάτας (αρ.πρωτ.:665/7-1-2020) το κάτωθι Αίτημα-Υπόμνημα σχετικά με τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για την εισαγωγή ή μη της νέας τεχνολογίας 5G στην Καλαμάτα:

ΑΙΤΗΜΑ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: Tον αξιότιμο Δήμαρχο Καλαμάτας.
Τους αξιότιμους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Καλαμάτας.
Τον αξιότιμο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Κοιν.: Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
            Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.
           
Θέμα: Προγραμματισμός  ενημερωτικής ημερίδας σχετικά με την ανάπτυξη ή μη του δικτύου 5G στην πόλη μας.

Με το παρόν Αίτημα - Υπόμνημα σας γνωστοποιούμε ότι, επιχειρώντας να συμβάλουμε στην ενημέρωση των πολιτών της Καλαμάτας και αφού αναζητήσαμε τα πρόσωπα εκείνα και τους φορείς, οι οποίοι εντός της ελληνικής επικράτειας έχουν πραγματοποιήσει έρευνες με πειράματα σε ζωντανούς οργανισμούς για την τεκμηρίωση των βιολογικών επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εντοπίσαμε τέσσερις έλληνες διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει και δημοσιεύσει σειρά σχετικών μελετών. Ειδικότερα, είναι οι ακόλουθοι:
    • Μαργαρίτης Λουκάς, PhD, βιοχημικός, γενετιστής, ομότιμος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    • Γεωργίου Χρήστος, PhDβιοχημικός, γενετιστής, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας, Παν/μιο Πατρών
    • Παναγόπουλος Δημήτριος, PhD, βιοφυσικός ακτινοβολιών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», Αθήνα, Ερευνητικό Εργαστήριο Γενετικής (Χωρέμειο), Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και
    • Κεφαλάς Αλκιβιάδης-Κωνσταντίνος, PhD, φυσικός με εξειδίκευση στις αλληλεπιδράσεις Η/Μ ακτινοβολιών, Διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα.

Δεδομένων των περιστάσεων  η επίσημη  πρόσκληση των εν λόγω έγκριτων επιστημόνων  εκ μέρους Σας, κρίνεται αναγκαία και επιτακτική προκειμένου να συμβάλουν με την επιστημονική τους ιδιότητα στην ημερίδα που έχετε εξαγγείλει ότι θα διοργανώσετε  εντός του μηνός Ιανουαρίου,  ώστε να υπάρξει δημόσια ενημέρωση και διαβούλευση για την εφαρμογή δικτύου 5G στην πόλη μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενοι επιστήμονες / ερευνητές έχουν αξιόλογο διεθνώς επιστημονικό και ερευνητικό έργο και προσφορά στους τομείς της Βιοφυσικής Ακτινοβολιών, Γενετικής και Κυτταρικής Βιολογίας και για τούτο εγνωσμένο κύρος, αποδοχή και υψηλή αναγνωρισιμότητα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ενδεικτικά και συνοπτικά παρατίθενται κατωτέρω τα εξής στοιχεία, που αφορούν στην επιστημονική/ερευνητική προσφορά τους:


Επιστήμων / Ερευνητής
Επιστημονικές δημοσιεύσεις
Ετεροαναφορές
h-index
(αποδοχή)
Μαργαρίτης Λουκάς
204
4988
32
Γεωργίου Χρήστος
113
3023
32
Παναγόπουλος  Δημήτριος
41
947
15
Κεφαλάς Αλκιβιάδης-Κωνσταντίνος
144
1246
20
Πηγές: Scopus, ResearchGate, Scholar Google

Θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία των επιστημόνων αυτών των ειδικοτήτων και σας εκφράζουμε την ανησυχία μας, καθώς η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος αποφάνθηκε ότι πολύ πιθανόν να υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και ακόμα χρειάζεται έρευνα για να διαπιστωθούν αυτές. Μέσω δε του προγράμματος Radiation Programme, που υλοποιείται από  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  μελετώνται  οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και τα δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία στον γενικό πληθυσμό από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων.

Επικαλούμενοι το υψηλό αίσθημα ευθύνης που σας διέπει αλλά και τη δική μας αγωνία για ενημέρωση σε ζητήματα που ως πολίτες της Καλαμάτας μας αφορούν, καθώς επηρεάζουν τη ζωή μας και την υγεία μας, θεωρούμε δεδομένη την ικανοποίηση του αιτήματός μας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Αναμένουμε τον προγραμματισμό ενημερωτικής ημερίδας, με την κλήση των ειδικών επιστημόνων και την ένταξη της εν λόγω ημερίδας στα προαπαιτούμενα για την όποια λήψη απόφασης σχετικά με την ανάπτυξη ή μη του δικτύου 5G στην πόλη μας.

  Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής
της Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας
e-mail επικ.: unionenvcult@gmail.com



   Η Συντονίστρια                                                                              Η Γραμματέας
Mαρίστα Ορφανού                                                                    Στέλλα Χριστοπούλου


                                                                  
Για ενημέρωσή σας σχετικά με την Ένωσή μας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας https://unionenvcult.wordpress.com/ και να μας ακολουθήσετε στη σελίδα μας στο Facebook  Περιβαλλοντικη - Πολιτιστικη Ενωση Μεσσηνιας.

Με εκτίμηση
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής
Μαρίστα Ορφανού, Συντονίστρια της
Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου