9.1.20

Η μεταλιγνιτική εποχή και οι πιστώσεις που φέρνει

Το «master plan» για την Μεγαλόπολη, οι πόροι για την υποστήριξη της περιοχής και η διαχείρισή τους εξετάστηκαν διεξοδικά, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παν. Νίκας. Το θέμα της μεταλιγνιτικής εποχής στην περιοχή της Μεγαλόπολης αποτέλεσε ένα από τα κύρια ζητήματα. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό μετείχαν ακόμη ο υφυπουργός  Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Παν. Νίκας ανέφερε πως τουλάχιστον 32.000.000 ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή, μετά τη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ. Επιπλέον, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται στην Τρίπολη και στη Μεγαλόπολη ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος θα παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς τις απόψεις της κυβέρνησης και τον σχεδιασμό της για τη μεταλιγνιτική εποχή, ώστε η μετάβαση να είναι δίκαιη.
Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, ζήτησε από τον υπουργό -και αυτός βεβαίωσε ότι θα το πράξει το συντομότερο δυνατόν- να αποδοθούν αμέσως από τη ΔΕΗ τα 26.000.000 ευρώ που οφείλει στην περιοχή και τα οποία, τόνισε ο Π. Νίκας “θα καταβληθούν αποκλειστικά για έργα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης”.
Μαζί με την πιο πάνω πίστωση, σύμφωνα με τον υπουργό, θα διατεθούν επιπλέον 6.000.000 ευρώ που προέρχονται από την εμπορία των ρύπων, ενώ προβλέπεται επίσης η καταβολή ακόμα 3.000.000 ευρώ -συνολικά για τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία- από το τέλος εξόρρυξης λιγνίτη.
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης εξήρε τη συνεργασία του με τη δημοτική αρχή Μεγαλόπολης, τονίζοντας πως «Οτιδήποτε γίνει θα έχει προηγουμένως την ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου» κι πρόσθεσε:
«Αποκλείεται να γίνει οτιδήποτε χωρίς τη δική τους γνώση και χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη. Ο νοικοκύρης της Μεγαλόπολης είναι ο δήμαρχος, αυτόν που εξέλεξε ο λαός της Μεγαλόπολης και οφείλουμε -και θα το κάνουμε ως περιφερειακή αρχή- να σεβόμαστε την άποψη και τη θέση του, όπως και του Δημοτικού Συμβουλίου φυσικά».
Καταλήγοντας, ο κ. Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι ως περιφερειάρχης θα συμμετέχει ex officio στις δύο επιτροπές που θα συγκροτηθούν για τη μεταλιγνιτική εποχή> Μία για τη Δυτική Μακεδονία και μία για τη Μεγαλόπολη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου