10.1.20

ΚΡΗΤΗ: Τεράστιες ζημιές στη ελαιοκάλλιεργεια

Η ελαιοκομική περίοδος κλείνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην Κρήτη. 
Η κακοκαιρία Ηφαιστίωνας έδωσε το χαριστικό χτύπημα.  
 
Οι ριπές των ανέμων και η χαλαζόπτωση κατά τόπους ράβδισαν και τις τελευταίες ελιές που είχαν απομείνει. 
Είχαμε παραδοσιακές όψιμες περιοχές, όπως είναι στον νομό Ηρακλείου η περιοχή Φανερωμένης, όπου συνήθως η συγκομιδή γίνεται τέλος Φλεβάρη αρχές Μάρτη. Αυτές οι ελιές πλέον δεν υπάρχουν! Η αποτίμησή μας είναι τραγική», υποστηρίζει ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου και της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης στο cretalive.gr.
Η ελαιοκομική περίοδος στο νησί κρατούσε δύο ημερολογιακά έτη: Οι παραδοσιακοί μήνες συγκομιδής ήταν ο μήνας Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος. Πρώτη φορά στα χρονικά, τέλος Δεκεμβρίου έκλεισε το 95% των ελαιουργείων σε όλη την Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι κι έχει μαζευτεί το 97% της παραγωγής» σημειώνει.
 

Οι καταστροφές από τον Ηφαιστίωνα

«Τα φαινόμενα του Ηφαιστίωνα ήταν στο αποκορύφωμά τους. Στον κάμπο, δίπλα στη γέφυρα του Κερίτη, όπου καλλιεργούνται ως επί το πλείστον οπωροκηπευτικά (υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες από πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ και αβοκάντο) είδαμε καταστροφές που ξεπερνούν το 50 % – 60% της παραγωγής!» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μύρων Χιλετζάκης. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έρχονται να επιτείνουν την ήδη δύσκολη (έως τραγική) θέση στην οποία βρίσκονται οι ντόπιοι παραγωγοί. «Το 2019 είχαμε 92.000 ζημιές στον πρωτογενή τομέα, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Με τέτοιου είδους ζημιές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας έχουν φτάσει σε απελπιστικό σημείο!» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης.
«Ο χειμώνας δεν βγαίνει!» απαντά ο κ. Χιλετζάκης. «Τώρα τον Δεκέμβριο ζεστάθηκαν λίγο με κάποια χρήματα των επιδοτήσεων – όσοι τα πήραν. Οι επόμενοι μήνες δεν ξέρω πώς θα περάσουν. Λιπάσματα δεν έχει κανείς την οικονομική άνεση να βάλει. Υπάρχει τεράστιος προβληματισμός στον ελαιοκομικό χώρο!»

Ζητούν στήριξη οι ελαιοπαραγωγοί

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου ζητά για άλλη μία φορά τη συνδρομή της Πολιτείας για την στήριξη των παραγωγών και τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου: «Το κράτος πρέπει άμεσα να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς! Σεβόμαστε την Επιτροπή που έχει συσταθεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – αποτελείται από αξιόλογους ανθρώπους. Πρέπει όμως άμεσα να κατατεθεί ο φάκελος, για να ξέρουμε κι εμείς τι χρήματα θα πάρουν οι ελαιοπαραγωγοί μας – είτε εκείνοι που είναι κατά κύριο επάγγελμα, είτε οι ετεροεπαγγελματίες που είναι πάρα πολλοί στην Κρήτη, για να στηριχθούν και να μπορέσουν να μπουν στην νέα καλλιεργητική σεζόν».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου