9.1.20

Ελπίδα των εμπόρων οι εκπτώσεις

Αρνητικά είναι τα μηνύματα από τα επιμελητήρια όλης της χώρας της σχετικά με την κίνηση της αγοράς την εορταστική περίοδο. Τη μεγαλύτερη πτώση δήλωσαν οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες κινήθηκαν οριακά.
Τα σούπερ μάρκετ φαίνεται πως κι αυτά είχαν τζίρο στα περσινά επίπεδα, και πιο σταθερά σε όλη την περίοδο της κρίσης.
Η πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, επηρεάζεται εν πολλοίς από τη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου (ύψους 2,1 δισ. ευρώ), που πρέπει να διευθετηθούν από 6 εκ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους και τον περιορισμό  του κοινωνικού μερίσματος σε μόλις 250.000 δικαιούχους
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλους του συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας «φαίνεται ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο και τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι και οι αλυσίδες θα παραμείνουν στα ίδια σε σχέση με πέρυσι. Αυτά τα δυο έχουμε ουσιαστικά ως προσλαμβάνουσες και ως ακούσματα και από την Αθήνα αλλά και από όλη την χώρα».
Και συνέχισε «Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν 3 και 4 υποχρεώσεις στο τέλος του μήνα... 4,4 εκ συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία, πάνω από 100 δισ. είναι ληξιπρόθεσμα στην εφορία, υπάρχουν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και προς τις τράπεζες.
Άρα δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα αυτή την στιγμή για την Αγορά"
Μείωση τζίρου κατά 30% στην εμπορική αγορά του Βόλου τα φετινά Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αποστόλη Οντόπουλο, το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις αστοχίες της κυβέρνησης αναφορικά με την ημερομηνία καταβολής του μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και του κοινωνικού μερίσματος. Πλέον οι έμποροι ελπίζουν στις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν σε δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου.
«Ανύπαρκτος» ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης στην Κορινθία την εορταστική περίοδο, όπως δήλωσε ο Χρήστος Ντούσικος πρόεδρος του ΣΕΓΕΣ Κορινθίας με κύρια αιτία ο αντικαπνιστικός νόμος.
Αρνητικό το πρόσημο κατέγραψαν οι καταστηματάρχες στην αγορά του Αγρινίου. Όπως δήλωσε έμπορος της περιοχής στην τοπική εφημερίδα ¨ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ¨: «η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα σε σχέση με πέρσι ήταν πεσμένη σε ποσοστό μεταξύ 10% και 20%.
Ο κόσμος επέλεξε να κάνει διακανονισμούς προς την εφορία ή προς άλλες υποχρεώσεις του και μετά να ψωνίσει. Φέτος έλειψαν από την τοπική αγορά και τα χρήματα του μερίσματος.
Το επόμενο χρονικό διάστημα οι περισσότεροι επαγγελματίες θεωρώ πως δεν θα περιμένουν κάτι, καθώς όσοι ήθελαν ψώνισαν πριν τις γιορτές σε εκπτώσεις ή δεκαήμερα εκπτώσεων ή στις γιορτές».
Στην αγορά της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων δεν ήταν ο αναμενόμενος καθώς παρατηρήθηκε πτώση 20% με 30%. 
Όπως χαρακτηριστικά είπαν στην ιστοσελίδα Best.gr οι καταστηματάρχες, κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές ήταν επιφυλακτικοί και περιορίστηκαν στα απολύτως βασικά της εποχής όπως δώρα, παιχνίδια για τα παιδιά και τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι. Ακόμα και στον κλάδο των παιχνιδιών οι έμποροι «μοιράζονται την φτώχια τους καθώς τον μεγάλο όγκο της δουλειάς τους τον έχουν «κλέψει» οι πολυεθνικές.
Στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης υπολογίζουν την πτώση του τζίρου περίπου στο 30%. Καλύτερα πήγαν τα δώρα και τα παιχνίδια αλλά οι πολυεθνικές παίρνουν την μερίδα του λέοντος από την κίνηση.
Η απώλεια του Κοινωνικού Μερίσματος είναι σημαντική καθώς εργαζόμενοι των 400-500 ευρώ που έριχναν τα χρήματα στην αγορά φέτος έμειναν εκτός, όπως και οι συνταξιούχοι.
Επιπλέον πολύ μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που έπεσαν στην αγορά πήγαν στα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία»...

flash.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου