9.2.20

Επί 12 χρόνια στην κορυφή της Ιεραρχίας

Δώδεκα χρόνια συμπλήρωσε στην ηγεσία της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ήταν το 2008 όταν ο μέχρι τότε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος εκλέχθηκε νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το "Βήμα Ορθοδοξίας" ο κ. Ιερώνυμος "περνά στην ιστορία ως  ο Προκαθήμενος των χαμηλών τόνων που τελευταία στιγμή σώζει το καράβι από ναύαγιο" . Μάλιστα "εντύπωση είχε προκαλέσει η πρώτη του “επαναστατική” δήλωση με την οποία χαρακτήρισε την Εκκλησία “έναν πνευματικό εκρηκτικό μηχανισμό” .

Η εκλογή του έγινε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008, όταν συνεδρίασε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών υπό την προεδρία του μητροπολίτου Καρυστίας και παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, εξελέγη ο από Θηβών και Λεβαδείας νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος (Λιάπης), λαμβάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία από τον δεύτερο κιόλας γύρο. Επί συνόλου 74 αρχιερέων έλαβε 45 ψήφους έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ενώ στη κάλπη βρέθηκαν και δύο λευκά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών γεννήθηκε το έτος 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις Βυζαντινές σπουδές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου