6.5.20

"Τσίμπησε" 1,1 εκατ. από έρευνες

Ελληνίδα ερευνήτρια κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν χορηγηθεί από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση ενός μεγάλου ερευνητικού έργου, επικεφαλής του οποίου θα ήταν η Ελληνίδα ερευνήτρια, σε ελληνικό πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν επίσης ο πατέρας της.
Το έργο υποτίθεται θα περιελάμβανε ένα δίκτυο με περισσότερους από 40 ερευνητές από όλο τον κόσμο. Εν αγνοία τους. Όταν άρχισε η έρευνα την υπόθεση όταν διαπίστωσε τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο υποτίθεται πως πληρώνοντας οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες. Όπως έγινε αντιληπτό, παρότι οι επιταγές εκδίδονταν στο όνομα των ερευνητών, αλλά η κατάθεση γινόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με πολλούς δικαιούχους. Οι υποψίες αυξήθηκαν όταν έγινε αντιληπτό ότι τις καταθέσεις τις έκανε προσωπικά η Ελληνίδα ερευνήτρια.
Επιθεωρητές της OLAF αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στο πανεπιστήμιο. Παρά τις προσπάθειες της Ελληνίδας ερευνήτριας να παρεμποδίσει την έρευνα, αναφέρει ο OLAF, με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών, είχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα ψηφιακά αρχεία που αποκάλυψαν την απάτη.
Βρέθηκαν αποδείξεις ότι η επικεφαλής ερευνήτρια είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ερευνητές από όλο τον κόσμο για να τους «πληρώνει» και έβαζε και τον εαυτό της ως συνδικαιούχο για να έχει πρόσβαση στα χρήματα.
Ο OLAF, ακολουθώντας τα οικονομικά ίχνη, κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ερευνήτρια έκανε προσωπικά αναλήψεις χρημάτων ή τα μετέφερε στον προσωπικό της λογαριασμό. Μάλιστα ήρθε σε επαφή με ορισμένους από τους ερευνητές  που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο μεγάλο ερευνητικό έργο. Κανένας δεν είχε ιδέα ότι το όνομά τους είχε συνδεθεί  με το ερευνητικό πρόγραμμα, ή ότι είχαν ανοιχτεί λογαριασμοί στο όνομά τους, ή ότι γινόντουσαν πληρωμές σε αυτούς τους λογαριασμούς.
Ο Γενικός Διευθυντής του OLAF Βίλε Ίταλα, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη. Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να επαληθεύσουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να πληρώνονται πλασματικά ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο, ήταν στοιχείο ζωτικής σημασίας για να φτάσουν στην αποκάλυψη αυτής της υπόθεση απάτης με χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ – κάτι που θα μπορούσε να είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών ,τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή».
Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και σήμερα δημοσιεύτηκε η έκθεση. Ο OLAF ζητά τώρα την ανάκτηση του ποσού των 190.000 ευρώ που υπεξαιρέθηκε για τις εικονικές πληρωμές των ανύπαρκτων συνεργατών και συστήνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελλάδας να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες κατά των εμπλεκομένων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου