9.5.20

Ανοίγει τη Δευτέρα το 35% του λιανεμπορίου

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα λιανικής αλλά και στα σχολεία για το δεύτερο και πιο κομβικό στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό μετάδοσης του κορoνοϊού.
Τη Δευτέρα 11 Μαίου ανοίγουν:
Καταστήματα λιανικής (εκτός των εμπορικών κέντρων)
Πρακτορεία ΟΠΑΠ
Σχολές οδηγών
Τη Δευτέρα ανοίγει το 35% της οικονομίας, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης στην κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε πως αν όλα πάνε καλά, έως την 1η Ιουνίου θα έχει ανοίξει περίπου το 70% με 75% της οικονομίας.
Την προσεχή Δευτέρα, επιστρέφουν επίσης στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ ανοίγουν και τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, αποκλειστικά για μαθητές της Γ’ Λυκείου και ενήλικες.
Το πλαίσιο και τους κανόνες ανοίγματος των σχολείων, περιέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3:
«Από τη Δευτέρα θα μπούμε σε τάξεις που θα έχουν μέχρι 15 παιδιά, θα έχουν 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους τα θρανία, η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική, έχουν προβλεφθεί διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές για να μειώσουμε το συγχρωτισμό των παιδιών, έχει απαγορευτεί η λειτουργία των κυλικείων, έχουν ήδη φτάσει αντισηπτικά τα οποία εστάλησαν κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας, έχουμε φροντίσει ούτως ώστε τα σχολεία να καθαρίζονται και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους», τόνισε η κ. Κεραμέως.
Επόμενοι καθοριστικοί σταθμοί της διαδικασίας άρσης των μέτρων είναι οι μετακινήσεις εκτός νομών και προς τα νησιά της χώρας καθώς και το ζήτημα της εστίασης.
Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απελευθερώνονται στις 18 Μαΐου, ενώ για τα νησιά οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σχετικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3:
«Το επόμενο στοίχημα που μας απασχολεί τώρα δεν είναι κάτι άλλο, παρά μόνο πως θα επιτρέψουμε τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας. Δηλαδή εκτός παλιών ορίων νομού. Είτε αυτό αφορά την επικράτεια είτε τα νησιά . Εκεί επικεντρωνόμαστε  και είναι θέμα της επόμενης εβδομάδας και μετά θα ξαναδούμε τα θέματα της εστίασης αν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που έχουμε εξαγγείλει για την 1ηη Ιουνίου», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Με δεδομένο ότι η εστίαση ανοίγει την 1η Ιουνίου αλλά μέχρι τότε απαγορεύεται η μετάβαση στα νησιά ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά οι εργαζόμενοι της εστίασης και τα συνεργεία επισκευών τους.
«Είναι λογικό να επιτραπεί σε πρώτη φάση η μετακίνηση τόσο των ιδιωτικών συνεργείων όσο και των εργαζομένων», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης στον ΑΝΤ1.
 


skai.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου