6.5.20

Στον αέρα το άνοιγμα των σχολείων - Αντάρτικο των καθηγητών

Πέντε ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου και όλα δείχνουν να βρίσκονται στον αέρα, με τους καθηγητές να ξεκινούν κινητοποιήσεις θέτοντας συνεχώς νέα αιτήματα για την επιστροφή τους στις αίθουσες.
Το υπουργείο Παιδείας κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους και ρίχνει όλο το βάρος προκειμένου να έχουν ληφθεί μέχρι τη Δευτέρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δώσει οι λοιμωξιολόγοι.
Η ΟΛΜΕ που από την πρώτη στιγμή ήταν αρνητική για την επανέναρξη των μαθημάτων, έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας ενώ καλεί όσους καθηγητές ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.
Σε εξέλιξη οι απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους δήμους προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απολυμάνσεις και να τοποθετηθούν αντισυπτικά στα σχολεία όλης της χώρας.
Παράλληλα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Νίκη Κεραμέως τονίζεται πως οι καθαρίστριες θα πρέπει να βρίσκονται στην θέση τους πριν ανοίξουν τα σχολεία.
"Ενόψει της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων".
Επίσης στην εγκύκλιο τονίζεται πως για τον καθαρισμό των κτιρίων, εκτός από τις καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων θα απασχολούνται και οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων.
Το "αντάρτικο" της ΟΛΜΕ από την πρώτη μέρα της καραντίνας
Από την πρώτη μέρα που η χώρα μπήκε σε καραντίνα μέχρι και σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή άρση των μέτρων, οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ ήταν συνεχείς. Η αρχή έγινε με την τηλεκπαίδευση με τους καθηγητές να αντιδρούν για τις ιδιωτικές πλατφόρμες αλλά και να μην πιστεύουν σε αυτό το εγχείρημα το οποίο παρά τα προβλήματα που υπήρξαν είχε τελικά μεγάλη απήχηση στους μαθητές.
Το γαϊτανάκι των ενστάσεων από την πλευρά της ΟΛΜΕ συνεχίστηκε με την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, ζητώντας την μείωση της, ένα αίτημα που έγινε άμεσα αποδεκτό από το υπουργείο Παιδείας και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των σχολείων για τους μαθητές της Γ’ λυκείου.
Οι αντιδράσεις των καθηγητών συνεχίστηκαν με το ενδεχόμενο να υπάρξει online μετάδοση των μαθημάτων προκειμένου να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν όσοι μαθητές δεν θα μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο στην περίπτωση που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή αν οι γονείς τους ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η ΟΛΜΕ χαρακτήρισε αυτή την κίνηση αντισυνταγματική κάνοντας λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Τώρα επιχειρούν να μπλοκάρουν την έναρξη της επαναλειτουργίας των σχολείων υποστηρίζοντας πως δεν είναι επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Εγκύκλιος για την ύλη των πανελλαδικών
Το υπουργείο Παιδείας, με νέα εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία της χώρας, ζητά στοιχεία για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της ύλης των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου που εξετάζονται πανελλαδικά έως την ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι καθηγητές θα πρέπει να συμπληρώσουν τον παρακάτω πίνακα ανάλογα με την ύλη που κάθε σχολείο έχει διδάξει και να τον στείλουν μέχρι τις 7 Μαΐου του μηνός στις Διευθύνσεις Σπουδών.
Το ΦΕΚ για την επαναλειτουργία των σχολείων
Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία Λυκείων και Γυμνασίων, καθώς και για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών δομών.
Πιο αναλυτικά:
Άρθρο πρώτο
Παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της η ισχύς της με αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20021/21.3.2020 (Β ́ 956) κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, όπως έχει ήδη παραταθεί με την υπ' αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 24343/10.4.2020 (Β ́ 1293) όμοια απόφαση, έως και τις 31.5.2020, με την επιφύλαξη των οριζομένων στα άρθρα δεύτερο, τρίτο και τέταρτο.
Άρθρο δεύτερο
1. Από την προσωρινή απαγόρευση του άρθρου πρώτου της παρούσας εξαιρείται η λειτουργία των κατωτέρω εκπαιδευτικών δομών, δημόσιων ή ιδιωτικών, ως εξής:
α) Για το χρονικό διάστημα από 11.5.2020 και εξής, η λειτουργία της Γ ́ Λυκείου των Γενικών Λυκείων, των Επαγγελματικών Λυκείων, των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις, των κέντρων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων, για τους μαθητές της Γ ́ τάξης Λυκείου και τους ενήλικες.
Β) Για το χρονικό διάστημα από 18.5.2020 και εξής, η λειτουργία των Γυμνασίων και των Α ́ και Β ́ τάξεων Λυκείου των Γενικών Λυκείων, των Επαγγελματικών Λυκείων, των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις, των κέντρων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων, για τους μαθητές του Γυμνασίου και των Α ́ και Β ́ τάξεων Λυκείου, των τμημάτων του Μεταλυκειακού έτους-τάξης Μαθητείας, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, των ΙΕΚ, των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Επιπέδου 2 και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Δήμων.
2. Οι κατά τόπους αρμόδιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού δύνανται να αποφασίζουν την παράταση απαγόρευσης λειτουργίας ή την επαναλειτουργία ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως λοιπών εκπαιδευτικών δομών του εξωτερικού, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα.
Άρθρο τρίτο
1. Όσον αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), από την προσωρινή απαγόρευση του άρθρου πρώτου της παρούσας, για το χρονικό διάστημα από 25.5.2020 και εξής, εξαιρούνται:
α) η διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο πλαίσιο προγραμμάτων πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών,
β) η διενέργεια εξετάσεων, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των φοιτητών,
γ) η λειτουργία αιθουσών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων και των εξετάσεων κατά τα ανωτέρω,
δ) η λειτουργία των εστιών για τους φοιτητές των οποίων οι υποχρεώσεις εμπίπτουν στα οριζόμενα στις περιπτώσεις α' και β' για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα διεξαγωγής αυτών.
2. Οι φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου Α.Ε.Ι., από 11.5.2020 και εξής, δύνανται να διεξάγουν πρακτική άσκηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών τους, εφόσον οι φορείς στους οποίους διεξάγεται η πρακτική άσκηση δεν τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και κανόνες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, οι οποίοι έχουν τεθεί σε ισχύ για τους εργαζομένους κάθε φορέα.
Άρθρο τέταρτο
Όσον αφορά στα Κολλέγια της παρ. Θ.3 του ν. 4093/2012 (Α ́ 222), από την προσωρινή απαγόρευση του άρθρου πρώτου της παρούσας, για το χρονικό διάστημα από 25.5.2020 και εξής, εξαιρούνται:
α) η διεξαγωγή εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,
β) η διενέργεια εξετάσεων, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των σπουδαστών.

thetoc

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου