5.5.20

Πρόστιμα - μαμούθ για τους παραβάτες των μέτρων - Τι ισχύει

Πρόστιμα για μάσκες και… 1,5 μέτρο. Σε 300 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα. Σε 150 ευρώ για μη τήρηση της απόστασης σε όλα τα παραπάνω, όπως επίσης σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες εκτός περιφερειακής ενότητας, και οι κάτοικοι μικρών νησιών σε μεγαλύτερα νησιά εντός περιφερειακής ενότητας.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε πέντε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν το βράδυ της Κυριακής και χθες δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Στο μεταξύ η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει σχέδιο… 7 σημείων, για την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων και τήρησης των άλλων μέτρων της… Γέφυρας Ασφάλειας!
Αξίζει να σημειωθεί πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, των περιοριστικών μέτρων, από τις βεβαιώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, άσκοπες μετακινήσεις, λειτουργία κλειστών καταστημάτων και παραβίαση καραντίνας, το συνολικό ποσό των προστίμων ξεπερνά τα 15.000.000 ευρώ.
Πρόστιμα "φωτιά"
Στο άρθρο 6 μιας εκ των πέντε ΚΥΑ που εκδόθηκαν αναφέρονται τα μέτρα προστασίας εντός νοσοκομείων, δημόσιων υπηρεσιών και χώρων συνάθροισης κοινού.
Στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα πάσης φύσεως τηρείται με ευθύνη του οικείου Διευθυντή, ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Στους ίδιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας από το προσωπικό και μη ιατρικής μάσκας από τους ασθενείς ή επισκέπτες.
Στις δημόσιες υπηρεσίες πάσης φύσεως τηρείται, με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου, ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων, όπως επίσης, ελάχιστη αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. Η εξυπηρέτηση κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού.
Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία βεβαιώνεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Για κάθε παράβαση των κανόνων ελάχιστης απόστασης το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ, όπως επίσης σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στο ίδιο ποσό ανέρχεται το πρόστιμο σε οδηγούς ταξί και επιβάτες, που δεν τηρούν τη χρήση μάσκας και έχουν υπεράριθμους επιβάτες, ενώ 1.000 ευρώ είναι το πρόστιμο σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής για μη τήρηση ραντεβού και κανόνων λειτουργία, και 2.000 ευρώ είναι το πρόστιμο σε ΚΤΕΟ για τους ίδιους λόγους.
Τα πρόστιμα εξοφλούνται μέσω της εφαρμογής e-παράβολο, σε ΚΕΠ ή ΔΟΥ, ενώ σε εκπρόθεσμη καταβολή το πρόστιμο μεταφέρεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.
"Μετανάστευση" μεταξύ νομών
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλοι κρατικοί φορείς δέχονται χιλιάδες επικοινωνίες πολιτών αναφορικά με τις μετακινήσεις στην επαρχία, κάτι που γίνει υπό προϋποθέσεις από τις 18 Μαΐου και έπειτα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στα μέτρα μετακίνησης πολιτών που αφορούν την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.
Συγκεκριμένα επιτρέπεται η μετακίνηση για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
- Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου
- Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση
- Μετάβαση σε τελετή, κηδεία συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για την διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους
"Ταξίδια" από μικρά σε… μεγάλα νησιά
Εξαιρέσεις έχουν και οι μετακινήσεις πολιτών από μικρά νησιά σε μεγαλύτερα εντός περιφερειακής ενότητας. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς και την κυκλοφορία πλοίων και σκαφών που γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση:
- Των μόνιμων κατοίκων των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους
- Των κατοίκων μικρών νησιών προς μεγαλύτερα νησιά της ίδιας περιφερειακής ενότητας, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο.
Οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να μετακινηθούν είναι:
- Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνίσταται μετά από σχετική επικοινωνία
- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή ή έγκαιρη αποστολή τους
- Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
- Για κηδεία συγγενούς πρώτου η δεύτερου βαθμού συγγένειας
Μπορεί να μετακινηθεί επίσης το προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Συνοριοφύλακες, Λιμενικοί, και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επίσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ερευνητών του ΕΟΔΥ, τεχνικού προσωπικού κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων, υπαλλήλων δημοσίου τομέα και εκπαιδευτικού προσωπικού που εργάζονται σε νησί.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα επιτρέπεται να βγουν για ψάρεμα, αλλά όχι να προσεγγίσουν νησιά, ούτε να διανυκτερεύσουν σε νησί. Επίσης οι υποχρεούνται οι επιβαίνοντες να διατηρούν δύο μέτρα απόσταση εντός των σκαφών.
Πρόστιμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις
Δεν είναι άγνωστες οι εικόνες με ουρές στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον προ κορονοϊού εποχής. Γι΄ αυτό και υπάρχουν πρόστιμα αν εντοπιστεί ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα. Αυτό είναι:
150 ευρώ αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει μόνο να σχηματίζεται η ουρά των ανθρώπων αλλά πρέπει να τηρούνται και οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο.
Πρόστιμα στα κομμωτήρια
Ο ελεγκτικός μηχανισμός προβλέπει ότι θα μπαίνουν μέσα στα κομμωτήρια οι ελεγκτές και θα ζητούν να βλέπουν πού είναι ο κατάλογος με τα ραντεβού και στην περίπτωση αυτή:
Αν δηλαδή το κομμωτήριο δεν έχει κατάλογο για τα ραντεβού, θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ
Οι ελεγκτές, μάλιστα, θα προχωρούν και σε διασταυρώσεις, δηλαδή θα κοιτούν το ρολόι τους και θα ρωτούν τον πελάτη αν είναι αυτός που το όνομά του αναφέρεται στην ατζέντα.
Τι ισχύει τώρα στα κομμωτήρια: Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους, ενώ στο κατάστημα μπορούν να βρίσκονται μέχρι επτά άτομα το πολύ. Στα μικρά κομμωτήρια μπαίνουν μέχρι δύο πελάτες. Η αναμονή είναι έξω από το μαγαζί, ενώ οι πελάτες προσέρχονται με ραντεβού. Θα πρέπει να γίνονται συχνά απολυμάνσεις. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ' ελάχιστο 2 μέτρα. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα στους πελάτες. Δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας. Οι πελάτες δεν πρέπει να έχουν μαζί τους σακούλες από άλλα καταστήματα, παρά μόνο την τσάντα τους με τα απαραίτητα.
Ωράριο λειτουργίας: μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7:00‬ έως τις 22:00‬ και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.
Πρόστιμα στα καταστήματα τεχνικού ελέγχου αυτοκινήτων 
Το πρόστιμο σε αυτά τα καταστήματα είναι 2.000 ευρώ για όσους δεν κρατούν τα ραντεβού
Τι ισχύει για τα ασανσέρ
Στα ασανσέρ μπορεί και πρέπει να μπαίνει μόνο το 40% από τον αριθμό των ατόμων που αναγράφεται ότι πρέπει να μπαίνουν. Οπου υπάρχουν, όμως, οι κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση του ασανσέρ. Θα επιτρέπεται, δηλαδή, να χρησιμοποιούμε μόνο τις κυλιόμενες σκάλες.
Σχέδιο… 7 σημείων
Τα στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο αστυνόμευσης και περιφρούρησης των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων με την αύξηση εποχούμενων και πεζών περιπολιών. Η τήρηση των μέτρων αφορά τις εισόδους σταθμών του ΜΕΤΡΟ, τις στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ, πιάτσες ΤΑΧΙ αλλά και έλεγχοι κατά την κίνησή τους. Επίσης στις εισόδους νοσοκομείων, ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων, σε εκκλησίες και διόδια εθνικών οδών.
Η πρώτη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. θα κυλήσει με μία διακριτική ανοχή στους ελέγχους και κυρίως προς εργαζομένους, με υποδείξεις και παρεμβάσεις. Πρόστιμα θα βεβαιώνονται σε υπερβολικές καταστάσεις συνωστισμού και στη μη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Την επόμενη Δευτέρα θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι και βεβαιώσεις προστίμων, καθώς θα υπάρχει ισχυρό επιδημιολογικό δείγμα, αν υπάρχει επικίνδυνη διασπορά του ιού, και δεν αποκλείεται η επαναφορά κάποιων επιπλέον μέτρων.
Χθες πρώτη μέρα διαπίστωσαν πως η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν αυξημένη 20%-30% πάνω από τα επίπεδα προ κορωνοϊού εποχής χωρίς όμως μεγάλα μποτιλιαρίσματα, ενώ η συμμόρφωση των πολιτών στις νέες συνθήκες κυμάνθηκε σε ποσοστό πάνω από 95%...
Πρόστιμα περίπου 15.000.000 ευρώ
Την Κυριακή ήταν η τελευταία μέρα των περιορισμών μετακίνησης και μερικής των ανοικτών καταστημάτων με τον "απολογισμό" των βεβαιωμένων προστίμων να φθάνει σε υψηλά επίπεδα.
Από την έναρξη του μέτρου απαγόρευσης μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας βεβαιώθηκαν συνολικά 1.570 παραβάσεις των 300 ευρώ, με το συνολικό ποσό των προστίμων να ανέρχεται σε 471.000 ευρώ. Για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 62.341 παραβάσεις των 150 ευρώ με το οικονομικό σκέλος να φθάνει τα 9.351.150 ευρώ. Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν συνολικά 567 παραβάσεις των 5.000 ευρώ, με το ποσό να φθάνει τα 2.835.00 ευρώ. Μαζί με τα πρόστιμα των 5.000 ευρώ για παραβιάσεις καραντίνας, το συνολικό ποσό από τα πρόστιμα των παραβάσεων περιορισμών, ξεπερνά τα 15.000.000 ευρώ.

thetoc, έθνος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου