5.5.20

Περιμένουν απόφαση του ΣτΕ για τις ελιές

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας περιμένουν οι ασχολούμενοι με ελιές Καλαμάτας. 
Έχει πάρει αναβολή (επρόκειτο να συζητηθεί αρχές Μαρτίου 2020) η εκδίκαση στο ΣτΕ προσφυγής των Μεσσήνιων (ΣΥΜΕΠΟΠ) για το θέμα του καθεστώτος στην Ελιά Καλαμάτας, δηλαδή της απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και του υφυπουργού τότε Βασίλη Κόκκαλη.  Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ στον ΑγρόΤυπο.
 Η απόφαση υπεγράφη τότε, κυρίως, έπειτα από πίεση φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και άλλων νομών, με το επιχείρημα ότι επικρατεί σύγχυση στις εμπορικές ονομασίες και... χάνονται ράφια στο εξωτερικό. Προέβλεπε μάλιστα την ένταξη της ονομασίας «Kalamata Olives» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς στον Εθνικό Κατάλογο.
Σε νομούς εκτός Μεσσηνίας, καλλιεργήθηκαν  τότε προσδοκίες στις τάξεις των παραγωγών, ότι το προϊόν τους, αυτόματα έγινε... ΠΟΠ με την απόφαση Αποστόλου, κάτι που δεν ισχύει, ενώ όλοι οι παραγωγοί περίμεναν τότε να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του προϊόντος τους. Κάτι τέτοιο στην πράξη δεν εγινε ποτέ. Αντιθέτως, λίγους μήνες μετά την απόφαση Αποστόλου, η πρώτη σαιζόν στην Καλαμών (2019), χαρακτηρίστηκε από μια σταδιακή  κατάρρευση των τιμών παραγωγού, με την ελιά σήμερα να έχει φτάσει στα... αζήτητα.  Για το θέμα μίλησε ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, ο οποίος είπε ότι περιμένει και τις εξελίξεις με τον κορονοϊό και τα δικαστήρια, καθώς η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 26 Μαΐου.
Όπως ανέφερε: «η λύση που επελέγη τότε, προφανώς και εκ του αποτελέσματος δεν ευνόησε τους παραγωγούς Καλαμών, όχι μόνον τους Μεσσήνιους, αλλά και τους παραγωγούς από τους άλλους νομούς. Πάντως ως προς την ουσία της υπόθεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη στην απόφαση του 2018 και υπάρχει και κίνδυνος προστίμων για την χώρα μας, εφόσον εξακολουθήσει να ισχύει ως έχει η απόφαση του 2018. Εμείς και ο ΣΥΜΕΠΟΠ που έχει κάνει την προσφυγή, έχουμε όλα τα νομικά επιχειρήματα και πιστεύουμε να την καταρρίψουμε. Η απόφαση έχει παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε οι τιμές παραγωγού να φτάσουν σήμερα εδώ που βρίσκονται, ενώ ελιές τύπου Καλαμών από τρίτες χώρες την εκμεταλλεύονται. Πιστεύω ότι με το πρότερο του 2018 καθεστώς, είτε κάποιο άλλο (π.χ. ΠΓΕ) οι παραγωγοί θα είχαν σήμερα καλύτερες τιμές απορρόφησης του προϊόντος τους».
Στην αντίπερα όχθη και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, υπάρχουν αντιδράσεις από το δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου ενόψει της συζήτησης στο ΣτΕ της υπόθεσης, αλλά και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των ρυθμίσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στις αρχές του 2018. Υπέρ τάσσονται και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την Αιτωλοακαρνανία. 
Χιλιάδες παραγωγοί Καλαμών πάντως σε όλη τη χώρα βλέπουν πως το προϊόν τους τελευταία έχει απαξιωθεί, ενώ την ίδια ώρα οι εξαγωγές με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα και με πρόσφατα στοιχεία του IOC. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φωνές και από βουλευτές της Μεσσηνίας, που ζητούν αλλαγή του σημερινού καθεστώτος. Αντίθετα, η Διεπαγγελματική Ελιάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τάσσεται υπέρ των διατάξεων που ισχύουν σήμερα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου