23.2.21

Μεσσηνία: Ζημιές σε καλλιέργειες λόγω παγετού

Προβλήματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που αναπτύχθηκε τα τελευταία 24ωρα και στον νομό Μεσσηνίας καταγράφηκαν σε καλλιέργειες -κυρίως της ανοιξιάτικης πατάτας, σε κηπευτικά και στις καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού.
Χθες, κλιμάκια γεωπόνων από τις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας, βρέθηκαν σε πατατοχώραφα του δήμου Καλαμάτας και του δήμου Μεσσήνης και σε καλλιέργειες της Τριφυλίας προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την έκταση του προβλήματος και να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα δεδομένα του φαινομένου. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, η Π.Ε. Μεσσηνίας ζητά την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που θα έχουν απώλειες στην ανοιξιάτικη πατάτα και όχι μόνο.
Ειδικότερα η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει πως «μετά τον παγετό που σημειώθηκε την Τετάρτη και Πέμπτη 17 και 18 Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκαν ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες του νομού. Συγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας, λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έως -4 βαθμούς, παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας, παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν τις νυχτερινές ώρες, οι οποίες έφθασαν και τους -4 βαθμούς Κελσίου. Οι ζημιές αυτές -κι ενώ το φαινόμενο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη-, αφορούν αφ’ ενός την καταστροφή του υπέργειου τμήματος του φυτού και αφ’ ετέρου την μείωση της παραγωγής του, λόγω της ταλαιπωρίας των φυτών από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Μια πρώτη εκτίμηση καταγράφει ποσοστό ζημιάς περί το 30% αναφορικά με την ολοκληρωτική καταστροφή του υπέργειου μέρους του φυτού, το οποίο πάντως θα αναβλαστήσει και θα δώσει κάποια μικρή παραγωγή με απώλεια της πρωιμότητας. Ως προς τη συνολική μείωση της παραγωγής από την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα φυτά εξ αιτίας των πολύωρων χαμηλών θερμοκρασιών, το ποσοστό της ζημιάς εκτιμάται σε 20% με 25%. Η αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών γεωπόνων, προτείνει στους παραγωγούς να επέμβουν στην καλλιέργεια με κατάλληλα μυκητοκτόνα και με μικρές δόσεις αζωτούχων λιπασμάτων και άλλων σκευασμάτων, προκειμένου να βοηθήσουν τα φυτά να επουλώσουν τις ζημιές.
Μιλώντας ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημείωσε πως οι ζημιές στην Τριφυλία αφορούν την καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού (σε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων), στην καλλιέργεια πατάτας (σε έκταση 100 στρεμμάτων) και σε καλλιέργειες λαχανικών και σταυρανθών (80 στρέμματα), επισημαίνοντας πως ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να επέμβει άμεσα κάνοντας εκτίμηση των ζημιών για να έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου