22.2.21

Σχολεία, εμπόριο, εστίαση και locdown

Αν και βαδίζουμε για παράταση του lockdown, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων, αρχικά σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια, η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Το πως θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά και δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα, θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις. Πάντως η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών είναι η 8η Μαρτίου ενώ το άνοιγμα των καταστημάτων φαίνεται να είναι πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης από πλευράς του εκτιμά πως την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο θα ανοίξει. «Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί».
«Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside», σημείωσε.
Για την κρισιμότητα της ερχόμενης εβδομάδας σχετικά με την άρση ή μη του lockdown μίλησε επίσης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Αθανάσιος Δημόπουλος. Αφού αρχικά αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται εκ νέου το ΕΣΥ, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες Covid-19, υπογράμμισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες» είπε ο κ. Δημόπουλος.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως, το πώς θα επηρεαστούν από την κινητικότητα λόγω επαναλειτουργίας σχολείων και καταστημάτων, θα κρίνουν το μέλλον τις εστίασης, η οποία έχει κατεβάσει ρολά από τις 7 Νοεμβρίου του 2020.
Λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση είχαν απώλειες της τάξεως των 7 δισ. ευρώ το 2020. Πιο συγκεκριμένα, στην εστίαση η μείωση του τζίρου ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, με delivery και take away να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του lockdown.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου