25.2.21

Πύλος: Η παραθαλάσσια κωμόπολη σαγηνεύει με την ομορφιά της!

Δεν είναι νησί, δεν είναι τόπος στο εξωτερικό, είναι απλά η εντυπωσιακή Πύλος! Η παραθαλάσσια κωµόπολη µε τις οµορφιές που σαγηνεύουν και τον πιο… δύσπιστο λάτρη των πόλεων, είναι γνωστή για την µεσαιωνική αλλά και σύγχρονη ιστορία της.
Χτισµένη αµφιθεατρικά µοιάζει να αγκαλιάζει το λιµάνι ενώ «βλέπει» τον κόλπο του Ναυαρίνου, εκεί όπου το 1827 έγινε και η οµώνυµη ναυµαχία. Άψογη ρυµοτοµία, γαλήνιο περιβάλλον, χαλαρή διάθεση, καλοδιατηρηµένα σπίτια όπως το πατρικό του Μεσσήνιου χρυσού Ολυµπιονίκη Κ. Τσικλητήρα, αµµουδερές παραλίες µε εξωτικά νερά συνθέτουν µια εικόνα ενός προορισµού που πρέπει να βάλεις στο χάρτη.
Βόλτα στη γραφική κωμόπολη
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την κεντρική πλατεία των Τριών Ναυάρχων, με τα καφέ να σας προσκαλούν για στιγμές χαλάρωσης κάτω από τους φοίνικες και τον αιωνόβιο πλάτανο. Στη συνέχεια, περπατήστε στα στενάκια που ξετυλίγονται γύρω από την πλατεία και ανακαλύψτε τα λογής λογής τουριστικά μαγαζάκια και τα ανηφορικά δρομάκια με τα σκαλοπάτια, που θα σας οδηγήσουν στα ψηλότερα τμήματα του οικισμού.
Στο βάθος του ορίζοντα μπορείτε να διακρίνετε έναν μικρό φυσικό βραχίονα, που σχηματίζει το νησάκι Σφακτηρία. Καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Πύλου, θα σας μεταφέρουν εκεί για να δείτε από κοντά το μνημείο του του Ιταλού φιλέλληνα Σανταρόζα, πεσόντος στην ιστορική ναυμαχία της Σφακτηρίας καθώς επίσης και μνημείο τριών Ελλήνων πεσόντων. Από την άλλη, γαντζωμένο πάνω στα βράχια, στη νότια είσοδο του λιμανιού, και πνιγμένο στα πεύκα βρίσκεται το Νιόκαστρο.
Μπορείτε να δείτε την Ακρόπολη του κάστρου, το Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος και τη συλλογή του Γάλλου φιλλέληνα Rene Puaux, η οποία βρίσκεται αριστερά της σημερινής εισόδου του κάστρου σε ένα πέτρινο κτίριο, τους γνωστούς στρατώνες του Μαιζώνος.
Στο δρόμο προς τη Μεθώνη αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, ένα από τα σηµαντικά µουσεία της Μεσσηνίας, στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήµατα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Από τα σηµαντικότερα εκθέµατα που ξεχωρίζουν, είναι δυο περιδέραια, ένας σφραγιδόλιθος και ο ταφικός πίθος.
Μην παραλείψετε το Ανάκτορο του Νέστορα! Σε κοντινή απόσταση από την Πύλο, 4 χλµ. από το χωριό Χώρα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το ανάκτορο του µυθικού βασιλιά της Πύλου, Νέστορα τον οποίο ο Όµηρος παρουσιάζει ως σοφό και συνετό γέροντα. Το ανάκτορο, θεωρείται το καλύτερα διατηρηµένο µυκηναϊκό ανάκτορο σε όλη την Ελλάδα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου