23.2.21

Η Costamare του Κωνσταντακόπουλου σπάει τα «ταμπού» και εκδίδει ομόλογο στην Ελλάδα

Με την κίνησή της αυτή, η Costamare θα γίνει η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία, που από την εμβληματική αγορά της Νέας Υόρκης, θα έρθει στα «πάτρια εδάφη» για να αντλήσει κεφάλαια από Έλληνες επενδυτές. Η ναυτιλιακή Costamare, η οποία είναι εισηγμένη στη Wall Street και έχει διοικητικό και μετοχικό της τιμόνι τον 52χρονο Κωστή Κωνσταντακόπουλο (τον μεγαλύτερο ηλικιακά από τα τρία αδέλφια της οικογένειας, που ελέγχει και την ξενοδοχειακή μονάδα του Costa Navarino στη Μεσσηνία) έβαλε πλώρη για την έκδοση ομολόγου στην Ελλάδα. Με την κίνησή της αυτή, η Costamare θα γίνει η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία, που από την εμβληματική αγορά της Νέας Υόρκης, θα έρθει στα «πάτρια εδάφη» για να αντλήσει κεφάλαια από Έλληνες επενδυτές.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια απόφαση που σπάει τα «ταμπού» και συνιστά μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες που έχει η ελληνική αγορά των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων. Ταυτόχρονα η Costamare γίνεται εκείνη που ανοίγει το δρόμο και για αντίστοιχες κινήσεις από πλευράς και άλλων Ελλήνων εφοπλιστών, με εισηγμένες εταιρείες στη Wall Street.
Στο παρελθόν είχε βολιδοσκοπηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά φαίνεται ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες. Έτσι, η ισχυρή ναυτιλιακή, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο, και με αγοραία χρηματιστηριακή αξία 1,2 δισ. δολαρίων, έχει ήδη υποβάλλει φάκελο στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με στόχο να αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές.
Επί του παρόντος, ο φάκελος αυτός είναι στο στάδιο της απαιτούμενης αξιολόγησης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, οι οποίες και θα ανάψουν το «πράσινο φώς» για την ομολογιακή έκδοση. Η οποία δεν αναμένεται να αργήσει, σε συνάρτηση βέβαια και με το γενικότερο κλίμα στις αγορές, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Τα δεδομένα και οι προεκτάσεις
Από την άλλη πλευρά, στο ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς ποντάρει και η Costamare, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Η ναυτιλιακή εταιρεία είναι από τους Leaders στον τομέα των containers ships, καθώς διαθέτει έναν στόλο από 73 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Η Costamαre ιδρύθηκε πρίν από 46 χρόνια από τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο πριν από 10 χρόνια. Ο πρωτότοκος γιός του Κωστής, στον οποίο και έχουν περάσει τα διοικητικά ηνία ελέγχει το 22,3% της εισηγμένης ναυτιλιακής. Ποσοστά 18,5% και 17% αντίστοιχα, είναι στα χέρια των δύο αδελφών του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, Αχιλλέα ( του Costa Navarino) και Χρήστο. Μ’ άλλα λόγια και οι τρείς τους κατέχουν το 57,8%
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η ναυτιλιακή είχε έσοδα 460,3 εκατ. δολάρια, προσαρμοσμένα κέρδη για τους κοινούς μετόχους ( πρό αποσβέσεων) 123,7 εκατ. δολάρια και καθαρά κέρδη 8,9 εκατ. δολάρια. Το συνολικό ενεργητικό της Costamare ξεπερνά τα 3 δις δολάρια, με τα αποθέματα ρευστότητας να διαμορφώνονται στα 209 εκατ. δολάρια. Έναντι ενός χρέους, το μακροπρόθεσμο τμήμα του οποίου είναι περί τα 1,3 δις δολάρια.
Αργά χθες το βράδυ η μετοχή της Costamare έκανε πράξεις στη Wall Street στην τιμή των 9,95 δολαρίων. Ενισχυμένη κατά 20% από την αρχή της εφετινής χρονιάς και κατά 180% σε 12μηνο χρονικό ορίζοντα.
Το υπό έκδοση εταιρικό της ομόλογο, πέραν των άλλων μπορεί να ανοίξει κι άλλον έναν δίαυλο «επικοινωνίας», με το ελληνικό χρηματιστήριο αυτήν τη φορά, για τις εταιρείες των Ελλήνων εφοπλιστών που είναι εισηγμένες στη Wall Street. Το ποια μορφή θα πάρει αυτή η «διασύνδεση» ( για παράδειγμα παράλληλη διαπραγμάτευση και στις δύο αγορές) είναι κάτι που θα το κρίνει ο πανδαμάτωρ χρόνος.
mononews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου