20.9.12

ΝΑΝΤΙΑ - Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους !

Στην πρώτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασύστασης στον Νομό Μεσσηνίας, συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Ι.Γιαννακοπούλου.
Στην συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασύστασης Μεσσηνίας και τα αρμόδια περιφερειακά στελέχη για τον ανασύσταση στον Νομό και την Καλαμάτα, Τάσος Χειβιδόπουλος, Νίκος Μίλης και Αντρέας Πουλάς, η κα Γιαννακοπούλου μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η ανασύσταση είναι πρωτίστως πολιτική διαδικασία. Βασίζεται δηλαδή σε κεντρικές καθαρές στρατηγικές επιλογές.
Αλλά, η ανασύσταση είναι και κοινωνική. Απευθυνόμαστε κυρίως στις δυνάμεις της κοινωνίας. Απευθυνόμαστε σε ένα μπλοκ δυνάμεων που συσπειρώνονται γύρω από ένα όραμα για τον τόπο.
Και βεβαίως, η ανασύσταση είναι και οργανωτική. Πρέπει να βασιστεί στην αυτοοργάνωση των πολιτών που ανήκουν στην παράταξη, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στερεότυπα, χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μικροίντριγκες, χωρίς μιζέριες.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Δεν πιστεύει ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Δεν πιστεύει ότι υπάρχει μία διέξοδος, ότι αυτό το περιβόητο πακέτο των 11,5 δις ευρώ μπορεί να βγάλει κάπου.
Το ΠΑΣΟΚ καλείται ως δύναμη υπευθυνότητας και σοβαρότητας να δώσει στον κόσμο την ελπίδα που χρειάζεται. Να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι η πολιτική μας ήταν μονόδρομος και να δικαιωθεί η πολιτική μας.
Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, ακούγαμε για επαναδιαπραγμάτευση, για ακύρωση, για μονομερή καταγγελία, ακούγαμε για άλλο μίγμα πολιτικής, ακούγαμε για 18 δις ισοδύναμα.
Ας θυμηθούμε ότι δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε τα χώρα σε πρόωρες εκλογές, ούτε σε μία πρόωρη και μακρά προεκλογική περίοδο.
Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε ολομόναχο ένα τεράστιο βάρος. Ένα πολύ μεγάλο βάρος. Την ίδια στιγμή, ας μην ξεχνάμε, οι σημερινοί κυβερνητικοί μας εταίροι, και κυρίως η Ν.Δ., μας πετροβολούσαν, έριχναν νερό στον μύλο του λαϊκισμού, καλλιεργούσαν μια σκληρή αντιμνημονιακή ρητορική μιλώντας για προδότες, και την ίδια στιγμή ουσιαστικά καλλιεργούσαν, χωρίς να το καταλαβαίνουν το έδαφος για την απονομιμοποίηση της πολιτικής και εξέτρεφαν έτσι το αυγό του φιδιού, με τα σημερινά ακραία φαινόμενα ενός μηχανισμού εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας.
Βεβαίως και ήταν ευθύνη μας ότι το βάρος αυτό το σηκώσαμε ολομόναχοι και πληρώσαμε έτσι ένα τεράστιο πολιτικό κόστος. Δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι ήταν μονόδρομος ο δρόμος που ακολουθήσαμε.
Νομίζω όμως ότι σήμερα, που μετέχουν στην κυβέρνηση αυτή τρία κόμματα, και μάλιστα κόμματα που είχαν τελείως διαφορετική στάση μέχρι πριν λίγους μήνες, είναι πλέον φανερό ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος.
Βεβαίως ο σημερινός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το «ουδείς αναμάρτητος», προκειμένου να απαντήσει σε όλη αυτήν την ανακολουθία της τότε αντιμνημονιακής και νυν απολύτως μνημονιακής Ν.Δ.. και είναι κατανοητό γιατί ειπώθηκε. Αρκεί όμως αυτό; Εγώ θα προτιμούσα να είχε κάποιος αναλάβει τις ευθύνες για την κυβέρνηση Καραμανλή. Γιατί δυστυχώς τα πάντα στον δημόσιο διάλογο ξεκινούν από την στιγμή που αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κανένας δεν μιλάει για το πώς φτάσαμε από τα 180 δις χρέος το 2004 να έχουμε 300 δις χρέος το 2009…
Και από την άλλη όλες ανεξαιρέτως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σήμερα ασχολούνται μόνο με την εύκολη αντιμνημονιακή ρητορεία, χωρίς όμως κανένας να ασχολείται με τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Χωρίς κανείς να δίνει πειστικές απαντήσεις για το τι προκάλεσε το έλλειμμα, το χρέος, την εξάρτηση, την αποσάθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου. Και βεβαίως χωρίς κανένας να μας λέει τι θα συνέβαινε στη χώρα μας εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα χρηματοδότησης και η δανειακή σύμβαση… Χωρίς κανένας να μιλάει για το τι θα σήμαινε παύση πληρωμών μισθών και συντάξεων, παύση εισαγωγών, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, κατάρρευση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού… Ο κος Τσίπρας βέβαια ονειρεύεται και εύχεται να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή… Αγνοώντας ότι ό,τιδήποτε εκτός ελέγχου, θα βλάψει πρωτίστως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα…
Εμείς, το ΠΑΣΟΚ είμαστε οι μόνοι που τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχουμε φανεί συνεπείς, σταθεροί και υπεύθυνοι. Είμαστε οι μόνοι που διατυπώσαμε προεκλογικά τη μόνη ολοκληρωμένη πρόταση εθνικής στρατηγικής, την οποία εκ των πραγμάτων τώρα όλοι αποδέχονται ως εθνική στρατηγική. Αυτή είναι η αλήθεια.
Ο δρόμος που ακολουθήσαμε ήταν μονόδρομος και αναγκαίος, όσο κι αν έγιναν λάθη σε αυτήν την πορεία. Και γι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να αποβάλουμε κάθε ενοχικό και ηττοπαθές στοιχείο. Δεν μας ταιριάζει ένα ενοχικό και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε κατά την άποψή μας η Ελλάδα έχει διανύσει τα 2/3 της διαδρομής, με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και το πολιτικό δικό μας κόστος. Μας μένει αυτό το 1/3, το οποίο όμως είναι δύσκολο και βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αυτό που νομίζω πως είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι σιγά-σιγά αρχίζει και αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει από τη χώρα μας.
Εμείς επιμένουμε στις αρχές μας:
-Επιμένουμε πως δεν πρέπει να γίνουν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, πως πρέπει να υπάρχει εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη στα μέτρα.  Έχουμε καταθέσει πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει πιο ήπια αυτή η περικοπή, κλιμακωτά. Έχουμε ζητήσει όχι οριζόντια, αλλά αναλογικά μέτρα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει η εσωτερική δικαιοσύνη.
-Επιμένουμε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω περικοπές σε λειτουργικά έξοδα, αρκεί αυτές να είναι εφικτές και να τεκμηριωθούν από την κυβέρνηση. Πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά τι θα γίνει με την λειτουργία του κράτους.
-Δεν έχει νόημα να μιλάει κανείς στις μέρες μας για περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων. Δεν αξίζει τον κόπο το κράτος να φερθεί σκληρά στην πιο ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία.
-Το κρίσιμο είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, η στήριξη του αγροτικού τομέα και της πρωτογενούς παραγωγής, το κρίσιμο είναι να αλλάξει το κλίμα στην πραγματική οικονομία, το κρίσιμο είναι να στηριχθεί ο άνεργος, το κρίσιμο είναι να πέσει χρήμα στην αγορά.
-Το κρίσιμο είναι η κινητοποίηση των μηχανισμών του ελέγχου των τιμών.
-Επιμένουμε ότι η λύση θα δοθεί μόνο μέσα από την παράταση και την εκταμίευση της δόσης.
-Επιμένουμε ότι χρειάζεται να συσταθεί η εθνική ομάδα επαναδιαπραγμάτευσης με την συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις όποιες διαφορές μας.
-Επιμένουμε ότι η λύση θα δοθεί μόνο μέσα από περαιτέρω μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους.
-Και τέλος επιμένουμε ότι το πακέτο των μέτρων των 11,5 δις πρέπει να συνοδευτεί οπωσδήποτε από μέτρα κοινωνικής προστασίας, από πακέτο ανάπτυξης και ανάσχεσης της ύφεσης, αλλιώς ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί.
Απευθυνόμαστε σε όλο τον ελληνικό λαό για μια νέα κοινωνική συμμαχία με τις δυνάμεις της παραγωγής, της δημιουργίας, της παιδείας, του πολιτισμού, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους αγρότες, στους επαγγελματίες, στον κάθε άνεργο προσωπικά.
Απευθυνόμαστε κυρίως στους νέους ανθρώπους, που έχουν δυστυχώς σταματήσει να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Όσο δύσκολη κι αν είναι η φάση αυτή για το Κίνημά μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι ερχόμαστε από πολύ μακρυά, και πηγαίνουμε πολύ μακρυά. Η χώρα μας χρειάζεται την μεγάλη δημοκρατική παράταξη, χρειάζεται την υπεύθυνη κεντροαριστερά, ειδικά σε περιόδους έντονης πολιτικής πόλωσης με ενδυνάμωση των άκρων. Είμαστε η δύναμη σοβαρότητας, υπευθυνότητας και λογικής.
Το Κίνημά μας, μας χρειάζεται όλους, ενωμένους, για να δώσουμε τον αγώνα για την Ελλάδα, για τον τόπο μας, για την μεγάλη δημοκρατική παράταξη.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου