20.9.12

Guardian - "Έλληνες ξεπουλήστε τα σώβρακα σας"

Η Guardian σε σημερινό της φύλο περιγράφει αυτό που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με μια πολύ πετυχημένη λέξη. "ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ". Η εφημερίδα εξηγεί ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα πουλήσει οτιδήποτε δεν της είναι αναγκαίο, όπως νησιά, βασιλικά παλάτια, κτηματική περιουσία, μαρίνες, αεροδρόμια, δρόμους, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, τυχερά παιχνίδια και το ταχυδρομείο, ενώ την Τετάρτη στη λίστα προστέθηκαν διπλωματικές κατοικίες στο εξωτερικό.
 Αναφέρεται ότι η αρχή θα γίνει με το νυν άδειο βικτωριανό αρχοντικό που αποτελούσε την κατοικία του γενικού προξένου στο Λονδίνο.
Η ανταποκρίτρια του Guardian σημειώνει ότι με την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών πως έως το 2014 το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 25%, οι Έλληνες φοβούνται πως η οικονομία τους όχι απλώς συρρικνώνεται, αλλά διολισθαίνει αμείλικτα προς μία μεγάλη ύφεση σαν της δεκαετίας του 1930.
 «Οι αρμόδιοι εργάζονται τώρα πυρετωδώς για να εκκινήσουν τη μητέρα όλων των ξεπουλημάτων», σχολιάζει η εφημερίδα.
Σημειώνεται δε ότι για τους επίδοξους επενδυτές και αγοραστές διπλωματικών ακινήτων τα καλά νέα είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει πλήρως την περιουσία του, σε αντίθεση με το ελληνικό κράτος, λόγω της έλλειψης κανονικού κτηματολογίου.
Σε ό,τι αφορά το ακίνητο του Λονδίνου, αναφέρεται ότι παρόμοιες κατοικίες στην περιοχή, στο Χόλαντ Παρκ του δυτικού Λονδίνου, ενοικιάζονται για 25.000 λίρες την εβδομάδα, με αξία πώλησης περίπου τα 12 εκατομμύρια λίρες.
Ένας από τους κατοίκους της περιοχής, ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον είχε βγάλει στην αγορά ακίνητο προς πώληση για 17 εκατομμύρια λίρες.
Σημειώνεται δε ότι οι ειδήσεις από την Ελλάδα είναι άσχημες για έναν ακόμα κάτοικο της βρετανικής πρωτεύουσας, τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, καθώς προς πώληση διατίθεται και το Τατόι. Αναφέρονται επίσης ως προς πώληση κτίρια στις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι, τη Ρώμη και την Λευκωσία, «στην ίσως πιο φιλόδοξη εκστρατεία ιδιωτικοποιήσεων που έχει γίνει ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
 Στο σημείο αυτό η εφημερίδα προσθέτει και την απόφαση να είναι πιο εύκολη η κινηματογράφηση και η φωτογράφιση της Ακρόπολης για εμπορικούς σκοπούς.
Ο Guardian τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει πως αυτή η σπουδή για ιδιωτικοποιήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία να ικανοποιηθούν οι διεθνείς πιστωτές, ενώ μέχρι στιγμής οι προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων έχουν συναντήσει αντίσταση από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα που αντιτίθενται όχι μόνο στους σκληρούς όρους των δανείων, αλλά και στην πώληση αυτών που θεωρούνται ως «τα ασημικά της οικογένειας».
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι για πολλούς Έλληνες «η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων συνιστά την πιο ταπεινωτική εξέλιξη μέχρι στιγμής σε μια σειρά εξελίξεων βάρβαρης δημοσιονομικής ευθυγράμμισης, που έχουν οδηγήσει σε ύψη ρεκόρ τη φτώχεια και την ανεργία».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου