21.9.12

Δυσοσμία... τοκογλυφίας στα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων !


Δυσοσμία... τοκογλυφίας και εκβιασμών σε βάρος υπερχρεωμένων καταναλωτών αναδύεται από τα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων, για τα οποία υπάρχει και η υποψία ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή ύστερα από αυτεπάγγελτους ελέγχους σε επιχειρήσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης απέστειλε φακέλους προς διερεύνηση των παραπάνω πράξεων στην Εισαγγελία, στο ΣΔΟΕ και στην Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και του συνηγόρου του καταναλωτή Ευάγγελου Ζερβέα δόθηκαν αποκαλυπτικές λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβέα, το επιτόκιο μπορεί να φτάσει και 150%, ενώ ο ιδιοκτήτης που δίνει ως ενέχυρο το όχημά του πέφτει θύμα εκβιασμού και χρεώσεων τις οποίες δεν γνωρίζει εκ των προτέρων.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές, αν και διαφημίζουν τη χορήγηση δανείων με μηνιαίο επιτόκιο 0,75% και ζητούν ως εγγύηση το αυτοκίνητο του ενδιαφερομένου, εντούτοις προχωρούν στην επιβολή μιας σειράς χρεώσεων.

Το σύστημα

Κατ' αρχάς ο ενεχυροδανειστής δίνει δάνειο ίσο με τη μισή αξία του οχήματος. Αν αυτό εκτιμάται 5.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό που παίρνει ο ιδιοκτήτης είναι 2.500 ευρώ. Στη συνέχεια καλείται να πληρώσει μεικτή ασφάλιση (38 ευρώ τον μήνα για το συγκεκριμένο παράδειγμα), 38 ευρώ για φύλαξη, 200 ευρώ για στάθμευση, ενώ στα 19 ευρώ υπολογίζεται ο τόκος. Ταυτόχρονα πληρώνει και 150 ευρώ ως έξοδα φακέλου για τη σύμβαση. Στη συνέχεια συνάπτεται η σχετική συμφωνία σύστασης ενεχύρου με αρχική διάρκεια τριών μηνών.

Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν βρει να επιστρέψει τα χρήματα, τότε η διάρκεια μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες και ίσως να φτάσει κι έναν χρόνο. Στο πρώτο τρίμηνο ο ενεχυριαστής πρέπει να επιστρέψει 3.531 ευρώ με συνολική επιβάρυνση 41,25% και στον χρόνο 6.175 ευρώ με επιβάρυνση 147%. Ετσι, ο δανειζόμενος, λόγω του μεγάλου κόστους, αναγκάζεται να παραχωρήσει το όχημά του και ο ενεχυροδανειστής να το πουλήσει.

Ο κ. Σκορδάς συνέστησε στους καταναλωτές αφενός να αποφεύγουν αυτές τις επιχειρήσεις κι αφετέρου πως μπορούν να προσφεύγουν στον κρατικό ενεχυροδανεισμό. Συγκεκριμένα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δέχεται αντικείμενα αξίας 5.000 ευρώ ως ενέχυρα και δίνει δάνεια με επιτόκιο περίπου στο 10%.

Ο υφυπουργός έκανε επίσης γνωστό ότι θα συζητήσει με το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ενδεχόμενο να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις αδειοδότησης. e-go.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου