7.6.19

Έρχονται οι νέες ταυτότητες με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας

Νέες ταυτότητες: Kανονισμό με τον οποίο θα διασφαλίζεται ότι τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ είναι πιο ασφαλή εξέδωσε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ προβλέπει ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας για τη μείωση της απάτης σχετικά με την πλαστοπροσωπία.
Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την ασφάλεια των εγγράφων αυτών εισάγοντας ελάχιστες προδιαγραφές τόσο όσον αφορά τις πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν όσο και τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που θα είναι κοινά για όλα τα κράτη μέλη που τα εκδίδουν.
Οι κανόνες αυτοί δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να προβλέπουν την έκδοση εγγράφων ταυτότητας εφόσον αυτό δεν προβλέπεται από την εθνική τους νομοθεσία.
Προδιαγραφές ασφάλειας για τα δελτία ταυτότητας
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), θα περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη και θα τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Θα πρέπει εξάλλου να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή. Τα δελτία ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που τα εκδίδει, εντός σημαίας της ΕΕ.
Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύος πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών. Εφόσον εκδίδονται, τα δελτία ταυτότητας για ανηλίκους μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των πέντε ετών.
Σταδιακή κατάργηση των παλαιών δελτίων ταυτότητας
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ δύο έτη μετά από την έκδοσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα εκδιδόμενα νέα έγγραφα θα οφείλουν να πληρούν τα νέα κριτήρια.
Σε γενικά πλαίσια, η ισχύς των υφιστάμενων δελτίων ταυτότητας που δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα λήγει δέκα έτη μετά από την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανόνων ή κατά την εκπνοή των δελτίων ταυτότητας, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη. Τα δελτία ταυτότητας που έχουν εκδοθεί για πολίτες άνω των 70 ετών θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.
Τα λιγότερο ασφαλή δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας ή δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη θα λήξουν εντός πέντε ετών.
Εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων
Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι συλλεγόμενες πληροφορίες δεν πέφτουν σε λάθος χέρια. Ειδικότερα, οι εθνικές αρχές θα οφείλουν να διασφαλίζουν την ασφάλεια του χωρίς επαφή μικροκυκλώματος και των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτό, ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί και να μην είναι η δυνατή η πρόσβαση σε αυτό χωρίς άδεια.
Τίτλοι διαμονής
Οι κανόνες προσδιορίζουν εξάλλου τις ελάχιστες πληροφορίες που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται για τους πολίτες της ΕΕ και εναρμονίζουν τη μορφή και τις λοιπές προδιαγραφές των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται για τα μέλη της οικογένειας πολιτών της ΕΕ τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες.


ethnos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου