6.6.19

Επιχείρηση εξαπάτησης των κτηνοτρόφων:Κυβέρνηση και ΣΕΒΓΑΠ επιτρέπουν στην «Ολυμπος» να παράγει γιαούρτι «ελληνικού τύπου» με ρουμάνικο γάλα

Στις 9 Απρίλη του 2019, σε άρθρο μας, με τίτλο «Αποκαλυπτικό έγγραφο της Ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι: “Ελληνικό γιαούρτι“ παραγωγής Ρουμανίας»(δείτε εδώ) αποκαλύπταμε ότι στη Ρουμανία η ελληνική εταιρία «Ολυμπος», συμφερόντων Σαράντη εμπορεύεται «ελληνικό γιαούρτι», το οποίο παράγει στο εκεί εργοστάσιό τηςμε γάλα Ρουμανίας.
Η είδηση προερχόταν από έγγραφο της της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, το οποίο δημοσιεύσαμε, για να μη μπορεί κανένας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του ρεπορτάζ μας (δείτε εδώ).
Στις 14 Απρίλη του 2019, ο βουλευτής της ΝΔ Στύλιος πήρε το έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας που είχαμε αποκαλύψει και χωρίς να αναφέρει την πηγή (ούτε φυσικά το άρθρο μας), κατέθεσε Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Ο Στύλιος έκανε τη βλακώδη κίνηση να αποσιωπήσει τα πραγματικά περιστατικά. Δηλαδή, το γεγονός ότι η «Ολυμπος» παράγει στη Ρουμανία «ελληνικό γιαούρτι», αλλά και ότι υπάρχουν και άλλες εταιρίες που πωλούν στη Ρουμανία «ελληνικό γιαούρτι» ή γιαούρτι «ελληνικού τύπου». 
Αυτή η συμπεριφορά του Στύλιου, καίτοι βλακώδης, είναι πλήρως εξηγήσιμη. 
Ο ίδιος και το κόμμα του θέλουν να προστατέψουν την ασυδοσία των γαλακτοβιομήχανων, όπως κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Εχουν φτιάξει μια ασπίδα προστασίας των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, σε βάρος των κτηνοτρόφων και της ελληνικής κτηνοτροφίας. Και φυσικά, όταν γίνουν κυβέρνηση, θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.
Στον Στύλιο απάντησε στις 10 Μάη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τελιγιορίδου, ισχυριζόμενη από τη μια ότι «δεν νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν άλλες χώρες σε δικά τους προϊόντα» «τους όρους “ελληνικό γιαούρτι” και “γιαούρτι ελληνικού τύπου”» και από την άλλη ότι «ενημερώθηκε (σ.σ. από τον ΣΕΒΓΑΠ, το συνδικάτο των γαλακτοβιομηχανιών) ότι η εν λόγω επιχείρηση (ελληνικών συμφερόντων) θα προσαρμόσει την επισήμανση των προϊόντων της στη ρουμανική αγορά, έτσι ώστε να μη θίγονται τα ελληνικά συμφέροντα» (η απάντηση της Τελιγιορίδου στον Στύλιο εδώ).

Αρα, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το θέμα θεωρείται λήξαν. Το έλυσαν οι γαλακτοβιομήχανοι μεταξύ τους και ενημέρωσαν το υπουργείο, όταν αυτό τους ζήτησε «εξηγήσεις»!

Πώς ακριβώς «λύθηκε» το ζήτημα; Η Τελιγιορίδου ξέρει πολύ καλά πως η «Ολυμπος» στη Ρουμανία άλλαξε απλώς τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» με τον όρο 
«ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ τύπου». 
Στις ετικέτες της κυρίαρχες είναι οι λέξεις «ΓΙΑΟΥΡΤΙ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΟ», με τη δεύτερη να είναι με πιο μεγάλα γράμματα. Το «τύπου» είναι με μικρά γράμματα. 
Για τη βιομηχανία των αδελφών Σαράντη το αποτέλεσμα στη ρουμάνικη αγορά θα είναι το ίδιο. 
Δείτε τις ετικέτες που θα έχουν τα ρουμάνικα γιαούρτια της «Ολυμπος» και θα καταλάβετε τι εννοούμε. 




Η Τελιγιορίδου είναι πλήρως ενήμερη γι’ αυτό, το απέκρυψε όμως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «Ολυμπος» «συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις». Και ο Στύλιος δεν έδωσε καμιά συνέχεια, διότι -όπως είπαμε- και η ΝΔ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, προστατεύοντας τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών και προσπαθώντας να παραμυθιάσει τους αγανακτισμένους κτηνοτρόφους.

Για μια φορά ακόμα αποδείχτηκε ότι η εκστρατεία «Ελληνικό Γιαούρτι ΠΓΕ» είναι μια επιχείρηση εξαπάτησης των κτηνοτρόφων. Θα υποβάλουν, λέει, ένα φάκελο στην Κομισιόν για να αναγνωριστεί το ελληνικό γιαούρτι ως ΠΓΕ. Εναν φάκελο που δεν έχει καμιά τύχη, όπως έχουμε αποκαλύψει. Οι ίδιοι έχουν αποδεχτεί πλήρως τη θέση της Κομισιόν ότι γαλακτοβιομηχανίες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορούν να παράγουν γιαούρτι, το οποίο δε θα το βαφτίζουν «ελληνικό», αλλά «ελληνικού τύπου/στιλ/συνταγής». Αυτό έκανε και η «Ολυμπος» στη Ρουμανία, με τη σύμφωνη γνώμη και του ΣΕΒΓΑΠ και της κυβέρνησης, που -κατά τα άλλα- διατείνονται ότι τάχαμου δε δέχονται ούτε τους όρους «ελληνικού τύπου/στιλ/συνταγής», που έχει δεχτεί η Κομισιόν. Γι’ αυτό μιλάμε για χονδροειδή προσπάθεια εξαπάτησης των κτηνοτρόφων.

O όμιλος «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», στον οποίο ανήκει και η «Ολυμπος», δεν παρανομεί μόνο στη Ρουμανία, αλλά και στην Ελλάδα. Πρόσφατα πιάστηκε να παράγει φέτα ΠΟΠ με εισαγόμενο συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα και παρολαυτά δεν της αφαιρέθηκε η άδεια παραγωγής φέτας ΠΟΠ. Οταν αποκαλύψαμε την υπόθεση, μας έστειλε εξώδικο (γι’ αυτή την… πονεμένη ιστορία δείτε αναλυτικά εδώ).

Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, με την ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, νομιμοποίησε τη μαζική χρήση εισαγόμενου συμπυκνωμένου γάλακτος για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Με την απόφαση αυτή έβαλε την ταφόπλακα στη διεκδίκηση της αναγόρευσης του ελληνικού γιαουρτιού σε προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης).

Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις, όλων των χρωμάτων, άφησαν τα πράγματα ελεύθερα, επιτρέποντας σιωπηρά σε εταιρίες πολλών χωρών της ΕΕ (και όχι μόνο της Τσεχίας, με την οποία έγινε κάποιος ντόρος τα τελευταία χρόνια) να παράγουν είτε «ελληνικό γιαούρτι»είτε γιαούρτι «ελληνικού τύπου» (στραγγιστό κυρίως, που είναι αυτό που «τραβιέται» στις ευρωπαϊκές χώρες).
Τετάρτη 05 Ιουνίου 2019

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου