8.6.19

Στο εδώλιο τραπεζικοί για απάτες

Πρώην διευθύντρια τράπεζας σε νησί του Ιονίου, παραπέμπεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, με την κατηγορία ότι, είχε βάλει...χέρι σε λογαριασμούς πελατών της τράπεζας, ιδιοποιούμενη ιδιαίτερα σημαντικά ποσά.
Μαζί της, παραπέμπεται και ένας πρώην ταμίας, με την κατηγορία της πλαστογραφίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πάτρας, η κατηγορούμενη φέρεται να έχει ιδιοποιηθεί παράνομα, συνολικό ποσό 71.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενη την θέση της, ενώ κατηγορείται και για ηθική αυτουργία στη διάπραξη της πλαστογραφίας εγγράφων με χρήση, τελεσθείσας κατ' εξακολούθηση από τον ταμία.
Σύμφωνα με το βούλευμα, η πρώην διευθύντρια, προέβη, με διάφορες μεθοδεύσεις και ιδιαίτερα τεχνάσματα, σε σταδιακή ιδιοποίηση μέρους των χρημάτων που υπήρχαν σε λογαριασμούς τριών φυσικών προσώπων. Συγκεκριμένα, προέβαινε σε πρόωρες παράτυπες ρευστοποιήσεις προθεσμιακών καταθέσεων ή λοιπών τραπεζικών αξιών (αμοιβαίων κεφαλαίων), με ιδιοποίηση του προϊόντος της ρευστοποίησης της κατάθεσης ή άλλης αξίας, χωρίς οι δικαιούχοι αυτών των λογαριασμών να ξέρουν τίποτα.
Για να καλύπτεται έναντι της τράπεζας, εμφάνισε αυτές τις ρευστοποιήσεις, να έχουν γίνει πρόωρα από τους πελάτες του Καταστήματος. Όταν ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης ή άλλης τραπεζικής αξίας εμφανιζόταν και ζητούσε είτε να ανανεώσει την προθεσμιακή κατάθεση ή άλλη τραπεζική αξία, είτε να την ρευστοποιήσει και να εισπράξει το ποσό, του έδινε τα λεφτά και δεν αντιλαμβανόταν ότι ο λογαριασμός του είχε προσωρινά χρεωθεί, όπως ψευδώς εμφανιζόταν στα επίσημα λογιστικά στοιχεία.
Κατόπιν η διευθύντρια φρόντιζε να καλύψει το καταβεβλημένο ποσό από άλλη προθεσμιακή κατάθεση άλλου πελάτη, που δεν είχε πραγματικά εξοφληθεί ή από άλλο λογαριασμό καταθέσεων, παριστάνοντας ψευδώς, ότι ο εν λόγω πελάτης προσήλθε στο υποκατάστημα αιτούμενος είτε τη ρευστοποίηση προθεσμιακής του κατάθεσης ή και άλλης τραπεζικής αξίας, είτε την ανάληψη από λογαριασμό καταθέσεων ποσού αντίστοιχου με αυτό που υπεξαιρέθηκε, εκδίδοντας ταυτόχρονα και το σχετικό ανυπόγραφο παραστατικό εξακολουθώντας έτσι να καλύπτει το υπεξαιρεθέν ποσό χρεώνοντας το πλέον, προσωρινά, στο όνομα άλλου πελάτη.
Κατόπιν, έβαζε τον ταμία να πλαστογραφεί εντάλματα πληρωμής, για να εμφανίζονται ως νόμιμες οι αναλήψεις από τους λογαριασμούς. Με αυτό το κόλπο, η πρώην διευθύντρια καθημερινά εμφάνιζε ψευδώς στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας, κανονικό ταμείο, ενώ ικανοποιούσε και τους πελάτες, τους οποίους στην ουσία έκλεβε, μέχρι που ήρθε η στιγμή να αποκαλυφθεί και τώρα να είναι αντιμέτωπη με βαρύτατες ποινές, όπως και ο ταμίας που έκανε τις πλαστογραφίες.

Dete.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου