19.11.19

Το 22ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έρχεται στην Καλαμάτα 1-3 Δεκεμβρίου

Με ιδιαίτερη χαρά, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας ανακοινώνει τη συνεργασία του, για δεύτερη χρονιά φέτος, με το 22ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, φέρνοντας στην Καλαμάτα 6 βραβευμένες ταινίες του για παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια, το τριήμερο 1-3 Δεκεμβρίου 2019.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ταινίες για Γυμνάσιο-Λύκεια
Κακότυχος τράγος / Badlucky goat
Κολομβία, 2017, 76
Μια ταινία του Samir Oliveros
Αφού σκοτώνουν κατά λάθος έναν τράγο με το φορτηγό του πατέρα τους, δύο αταίριαστα έφηβα αδέρφια ξεκινούν ένα ταξίδι συμφιλίωσης. Ο Κορν και η Ρίτα πρέπει να επισκευάσουν εγκαίρως το φορτηγό, προκειμένου να παραλάβουν τους τουρίστες που θα μείνουν
στο ξενοδοχείο της οικογένειάς τους. Στην προσπάθειά τους να βρουν τα απαραίτητα μέσα για ν’ αποκρύψουν το ατύχημα, τα αδέρφια θα επισκεφτούν έναν χασάπη, κάποιους Ρασταφάρι οργανοποιούς, ένα ενεχυροδανειστήριο και μια θεραπεύτρια-μάγισσα, σε μια περιπέτεια 24 ωρών στο Πορτ Πάρανταϊς.


Πάνω στις ρόδες /On wheels
Βραζιλία, μυθοπλασία, έγχρωμο, 72, 2017
Μια ταινία του Mauro D’Addio
Μετά από ένα ατύχημα, ο 13χρονος Λούκας είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η 12χρονη Λαΐς βοηθάει τη μητέρα της σε ένα μικρό εστιατόριο, σε χώρο προσωρινής στάθμευσης φορτηγών, στην κωμόπολη στην οποία ζουν. Το κορίτσι επιθυμεί διακαώς να γνωρίσει τον πατέρα της, έναν οδηγό φορτηγού, ο οποίος τους εγκατέλειψε όταν ήταν παιδί και δεν επέστρεψε ποτέ. Η Λαϊς και ο Λούκας γίνονται φίλοι στο σχολείο και όταν εκείνη ανακαλύπτει που μπορεί να είναι ο πατέρας της, τα δυο παιδιά ξεκινούν ένα ταξίδι....


Ταινίες για Γυμνάσια-Δημοτικά
Το παιδί της φύσης/ Cloudboy
Βέλγιο-Σουηδία-Ολλανδία-Νορβηγία, 2017,78’
Μια ταινία της Meikeminne Clinckspoor
Ο 12χρονος Νίλας, ένα παιδί της πόλης, θα πάει θέλοντας και μη να δει τη μητέρα του στο Λαπλάντ. Η μόνη που καταφέρνει να τον προσεγγίσει είναι η Σουνά, η ετεροθαλής αδερφή του. Τον παίρνει σε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των δασών, όπου ο ντροπαλός Νίλας
μετατρέπεται σε άγριο παιδί της φύσης.


Ρόζι και Μούσα / Rosie and Moussa
Βέλγιο, 2018, 90 ́
Μια ταινία της Dorothée van den Berghe
Η Ρόζι και η μαμά της μετακομίζουν ξαφνικά σε μια άλλη περιοχή. Καθώς η Ρόζι
προσαρμόζεται στη νέα γειτονιά και το νέο σχολείο αρχίζει να υποψιάζεται ότι η
μητέρα της δεν της έχει πει όλη την αλήθεια. Χωρίς πολύ προθυμία κάνει παρέα με τον
νέο της γείτονα τον Μούσα.
Παρά τις παρατηρήσεις του διαχειριστή, η Ρόζι και ο Μούσα ανεβαίνουν συχνά στην
ταράτσα του κτιρίου για να ξεφεύγουν από την «φασαρία» των σπιτιών τους. Εκεί,
μαθαίνουν να εμπιστεύονται ο ένας στον άλλον, μοιράζονται τα μυστικά τους και
αναζητούν στοιχεία για την εξαφάνιση του πατέρα της Ρόζι. Μπορεί άραγε η αλήθεια και η
φανταστική ιστορία που δημιούργησε στο μυαλό της να συμπίπτουν; Βασισμένο στο
παιδικό βιβλίο των Michael DeCock και Judith Vanistendael.


Ταινίες για Δημοτικά

Κλεό και Πολ / Allons enfants
Γαλλία, 2018, 60 ́
Μια ταινία του Stéphane Demoustier
Η τριάμισι ετών Κλεό είναι εξπέρ στο κρυφτό. Ο αδελφός της ο Πολ και η γιαγιά της δεν έχουν καμία ελπίδα να την βρουν. Σε κάποια στιγμή, ούτε η ίδια η Κλεό δεν ξέρει πού βρίσκεται μέσα στο πάρκο. Ξαφνικά, είναι περιτριγυρισμένη από αγνώστους. Κανείς δεν της δίνει σημασία. Έτσι, η Κλεό αποφασίζει να ακολουθήσει τη γυναίκα που μοιάζει εξίσου χαμένη με την ίδια και μαζί να εξερευνήσουν εκ νέου τους κόσμους τους. Κι ο Πολ, όμως, αποκτά νέες εμπειρίες, καθώς βρίσκεται μόνος του ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά. Ανακαλύπτει πώς είναι το Παρίσι, όταν το τριγυρνάς μόνος σου, χωρίς μεγάλους να σε συνοδεύουν.


Τραγούδα! Sing / Mindenki
Ουγγαρία, 2015, 25 ́
Μια ταινία του Kristóf Deák
Η Ζόφι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο νέο της σχολείο. Η συμμετοχή της στη διάσημη χορωδία του σχολείου είναι η μοναδική της παρηγοριά.
Όμως, η διευθύντρια της χορωδίας, μπορεί και να μην είναι η εμπνευσμένη εκπαιδευτικός,
όπως θεωρούν οι πάντες. Η Ζόφι και η καινούρια της φίλη Λίζα, θα πρέπει να δώσουν ένα μάθημα στην δασκάλα τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
12  μ.: Κλεό και Πολ + Τραγούδα!
6 μ.μ. Ρόζι και Μούσα


Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
9-11 π.μ. : Κλεό και Πολ + Τραγούδα!
11 π.μ. - 1 μ.μ.: Το παιδί της φύσης

ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
7 μ.μ. Κακότυχος τράγος


Τρίτη 3 Δεκεμβρίου
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
9 - 10:30 π.μ. Κακότυχος τράγος
11 π.μ. - 12.30 μ.μ.: Πάνω στις ρόδες

ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
7 μ.μ. Πάνω στις ρόδες


--- ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ---
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 1997 από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στον Πύργο, πρωτεύουσα του νομού Ηλείας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Για το διαγωνιστικό πρόγραμμά του (που περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους) επιλέγει ταινίες που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους, είναι πρόσφατης παραγωγής και μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ για παιδιά και νέους της Ευρώπης και διεθνώς, όπου έχει αποκτήσει μεγάλη ακτινοβολία και αναγνώριση, γεγονός το οποίο οφείλει στις αισθητικές επιλογές, στην εκπαιδευτική διάσταση, στην οργανωτική αρτιότητα, στη ζεστή φιλοξενία του και στην ενεργητική συμμετοχή χιλιάδων παιδιών και νέων.

Είναι μέλος διεθνών οργανισμών και φορέων σχετικά με τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική εκπαίδευση, όπως το CIFEJ (Centre International du Film pour l' Enfance et la Jeunesse) και η ECFA (European Children's Film Association) και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε όλα τα μεγάλα διεθνή φόρουμ που σχετίζονται με τον νεανικό κινηματογράφο και την οπτικοακουστική εκπαίδευση.

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Φεστιβάλ σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαίωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), η οποία διά της προέδρου της το χαρακτήρισε ως «το κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ για παιδιά και νέους της Ευρώπης».

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας φέρνει σε επαφή το ελληνικό κοινό με τον ποιοτικό κινηματογράφο για παιδιά και νέους και προβάλλει τις ελληνικές παραγωγές στο εξωτερικό. Ωστόσο, στόχος του ήταν και παραμένει η ανάπτυξη της παραγωγής και της διανομής αυτού του ιδιαίτερου κινηματογραφικού είδους και στη χώρα μας. (Το γεγονός ότι μέσω του νέου κανονισμού του ΕΚΚ, θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Παιδικός και Νεανικός Κινηματογράφος ως ιδιαίτερο κινηματογραφικό είδος, αποτελεί και μια δικαίωση του Φεστιβάλ αφού αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά του).

Επίσης επεξεργάζεται και υλοποιεί εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα και συμβάλλει στην εισαγωγή του κινηματογράφου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τέλος, έχει καθιερώσει τον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή, τόπο συνάντησης και δημιουργικής συνεργασίας των νέων, των εκπαιδευτικών, των κινηματογραφιστών και των θεσμικών προσώπων και φορέων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του παιδικού κινηματογράφου και της κινηματογραφικής εκπαίδευσης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου