20.11.19

ΒΙΝΤΕΟ - Το απόκοσμο «τραγούδι» του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά τη διάρκεια ηλιακής καταιγίδας

Καταγράφηκε για πρώτη φορά ο «ήχος» που δημιουργείται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που ξεκινούν από την ατμόσφαιρα του Ήλιου και πλησιάζουν το μαγνητικό πεδίο της Γης, κατά τη διάρκεια ηλιακής καταιγίδας.
Ένα απόκοσμο «τραγούδι» ηχογράφησε η διαστημική αποστολή Cluster II του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Οι περίεργοι ήχοι δημιουργούνται όταν το μαγνητικό πεδίο της Γης αντιδρά στις ηλιακές παρεμβολές.
Νωρίτερα φέτος οι αισθητήρες τύπου THEMIS της NASA έπιασαν ένα ξεχωριστό «ήχο» του μαγνητικού πεδίου της Γης, αποκαλύπτοντας ότι ακούγεται σαν χτύπος καρδιάς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η καταγραφή του ηχητικού αποσπάσματος κατέστη δυνατή χάρη στους τέσσερις ερευνητικούς δορυφόρους της αποστολής Cluster II του ESA - οι οποίοι παραμένουν σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και έχουν ασχοληθεί με σχετικές έρευνες για περίπου δύο δεκαετίες τώρα, καθώς και στους ερευνητές πίσω στην Γη.
Οι απόκοσμοι ήχοι προέρχονται από το 2003 και το 2005 και κατεγράφησαν από την αποστολή Cluster II τη στιγμή που ηλιακά σωματίδια προσπίπτουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Πρόσφατα, οι συχνότητες των μαγνητικών κυμάτων μετατράπηκαν σε ηχητικά σήματα τα οποία η ESA περιέγραψε ως «ένα παράξενο τραγούδι που μπορεί να θυμίζει περισσότερο τα ηχητικά εφέ μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας παρά ένα φυσικό φαινόμενο».

Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια εκφράσει ανησυχίες για τις ηλιακές καταιγίδες καθώς μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, διαστημικά οχήματα ή ακόμη και ολόκληρα ηλεκτρικά δίκτυα.Πρόσφατα, αφότου ανακαλύφθηκε ότι ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος απομακρύνεται από την Αρκτική και κατευθύνεται προς τη Σιβηρία της Ρωσίας με επιταχυνόμενο ρυθμό, οι επιστήμονες άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανατροπής των μαγνητικών ισορροπιών στη Γη, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε προσωρινά να «αποδυναμώσει» μαγνητικό πεδίο ολόκληρου του πλανήτη με καταστροφικές συνέπειες. Το 2011, Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι η επανάληψη μιας ολέθριας ηλιακής καταιγίδας, όπως αυτή που χτύπησε τον πλανήτη το 1859, θα μπορούσε σήμερα να οδηγήσει σε ζημιές ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου