22.9.10

Διώξεις σε νομάρχη, δήμαρχο και αντιδήμαρχο Ζαχάρως και σε άλλους 11 για σκάνδαλο!!

Κατηγορούνται συνολικά δεκατέσσερα άτομα !
Για οικονομικό σκάνδαλο ύψους 865.748, 93 ευρώ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατηγορούνται από τις δικαστικές Αρχές της Ηλείας δεκατέσσερα συνολικά άτομα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ανάμεσά τους είναι, ο νομάρχης Ηλείας, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Ζαχάρως, πέντε ιδιοκτήτες καντινών, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ηλείας, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Ζαχάρως, ένας υπάλληλος της Πολεοδομίας Ζαχάρως, που έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος της πόλης, και τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες-μέλη της Επιτροπής Εκδίκασης Ενστάσεων Αυθαιρέτων.
Επειτα από πολύμηνη έρευνα, οι δικαστικές Αρχές της Ηλείας άσκησαν σε βάρος τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος
για παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, απιστία σε βάρος του Δημοσίου, νόθευση εγγράφων, έκδοση ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.
Μετά τις απολογίες τους, που ολοκληρώθηκαν προ ημερών, πλην του νομάρχη Ηλείας κι ενός ιδιοκτήτη καντίνας, που αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, στους υπόλοιπους, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και στους περισσότερους προστέθηκε και χρηματική εγγύηση. Ως βασικοί πρωταγωνιστές του οικονομικού σκανδάλου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου -με βάση την έρευνα των δικαστικών Αρχών- φέρονται ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Ζαχάρως, στους οποίους επεβλήθησαν και οι βαρύτεροι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης 20.000 ευρώ.
Στις δύο πορισματικές εκθέσεις της Οικονομικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδας περιγράφεται αναλυτικά η παρανομία που στήθηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Το χρονικό της υπόθεσης
* Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν η Πολεοδομία επέβαλε πρόστιμα (213.030,45 + 498.727,32 + 135.623,25 + 13.642,49 + 4.725,42 - σύνολο 865.748,93 ευρώ) στους ιδιοκτήτες καντινών στην παραλία της Ζαχάρως για μια σειρά σοβαρών αυθαιρεσιών στην παραλία, οι οποίες μάλιστα βεβαιώθηκαν και από σχετικές εκθέσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας.
* Αμέσως μετά, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως χορήγησε ψευδείς βεβαιώσεις στους μισθωτές των καντινών, στις οποίες βεβαίωνε ότι οι επίμαχες παράνομες εγκαταστάσεις είχαν κατασκευαστεί από τον Δήμο.
* Οι μισθωτές προσκόμισαν με τη σειρά τους τις ψευδείς βεβαιώσεις στην Επιτροπή Εκδίκασης Ενστάσεων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας - Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ηλείας, προκειμένου να απαλλαγούν οι ίδιοι από τα πρόστιμα και αυτά να καταλογιστούν στον Δήμο Ζαχάρως• η εν λόγω επιτροπή δέχτηκε τελικά το αίτημά τους!

* Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Ζαχάρως, με έγγραφό του προς τη Νομαρχία Ηλείας, έκανε τις 3634/30.4.2007 και 3805/7.5.2007 αιτήσεις θεραπείας, με σκοπό την εξαφάνιση (!) του προστίμου.
* Η Επιτροπή Ενστάσεων της ΝΑ Ηλείας, σε συνεδρίασή της στις 30.7.2007, τις έκρινε εμπρόθεσμες και βάσιμες, παρότι αυτές -με βάση το κατηγορητήριο- ήταν εκπρόθεσμες. Οι αιτήσεις έγιναν επίσης δεκτές, διότι συνοδεύτηκαν και από το 1994/30.11.2007 έγγραφο του Τμήματος Πολεοδομίας Ζαχάρως, στο οποίο υπάλληλος, που ήταν και αντιδήμαρχος στη Ζαχάρω, βεβαίωνε την απομάκρυνση όλων των κινητών καντινών από την επίμαχη περιοχή. Ετσι, η Πολεοδομία Ζαχάρως προχώρησε στην ολική διαγραφή των προστίμων. Ομως...
* Στις 31 Οκτώβρη 2008, και μετά τις καταγγελίες των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, διαπιστώθηκε πως οι καντίνες και οι αυθαίρετες κατασκευές ήταν ακόμα στη θέση τους, και ότι η Πολεοδομία Ζαχάρως είχε βεβαιώσει ψευδώς την καταστροφή τους! Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν να απορριφθούν στις 10.4.2009 από την επιτροπή οι δύο αιτήσεις θεραπείας του δημάρχου Ζαχάρως και τα πρόστιμα να παραμείνουν στον δήμο.
* Ομως, ο δήμαρχος Ζαχάρως δεν το βάζει κάτω. Επανέρχεται, και στις 29.9.2009, με την 7242 αίτηση θεραπείας, ζητεί να επανεξεταστεί το θέμα.
* Η συγκεκριμένη αίτηση εμπλέκει στην υπόθεση και τον νομάρχη Ηλείας, ο οποίος, με βάση το κατηγορητήριο, φέρεται να έδωσε εντολή στην Επιτροπή Εκδίκασης των Ενστάσεων να επανεξετάσει το θέμα των προστίμων. Ομως, όπως αναφέρει στην απολογία του ο νομάρχης Ηλείας, απλά διεβίβασε την αίτηση στην εν λόγω επιτροπή και ουδέποτε έδωσε εντολή ή υπαγόρευσε το περιεχόμενο της απόφασής της.
* Η Επιτροπή Ενστάσεων της ΝΑ Ηλείας, παρά το «αμαρτωλό» παρελθόν της υπόθεσης, συνεδριάζει εκ νέου στις 17.2.2010 (!) και ξανακάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας του δημάρχου Ζαχάρως, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
* Η ενέργειά της, όμως, κρίνεται παράνομη από τις δικαστικές Αρχές, καθώς η συγκεκριμένη επιτροπή -όπως επισημαίνεται-δεν είχε το δικαίωμα τα μειώσει τα πρόστιμα, ούτε έπρεπε να κάνει δεκτό το αίτημα του δημάρχου Ζαχάρως. enet.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου