23.9.10

Νάντια Γιαννακοπούλου – Πολλά έργα του «Θησέα» βρίσκονται στον αέρα !

ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
«Χρηματοδότηση έργων από το πρόγραμμα ‘Θησέας’»
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» είχε στόχο να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους Ο.Τ.Α., η οποία θα ενίσχυε τον αναπτυξιακό ρόλο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω συντονισμένων δράσεων και χρηματοδοτήσεων και θα αναδείκνυε την ισόρροπη και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη. Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά, καθώς είχε μεγάλες καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση αφού το δημόσιο δεν κατέβαλε την προβλεπόμενη συμμετοχή του….
Συγκεκριμένα, η επιτροπή του άρθρου 9 του Ν. 3274/04 που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», στη συνεδρίαση της 22-6-2010 αποφάσισε ότι για όσα έργα δεν είχε εγκριθεί το αποτέλεσμα κατακύρωσής τους έως την 25-6-2010 απεντάσσονται από το πρόγραμμα και ότι ο «ΘΗΣΕΑΣ» ελλείψει χρημάτων σταματάει οριστικά, για να ξεκινήσει άλλο πρόγραμμα το 2011, με άλλο όνομα και σχεδιασμό, εν όψει και του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Έτσι, πολλοί δήμοι έμειναν κυριολεκτικά στον αέρα αφού σημαντικά έργα είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».
Πολλά από αυτά τα έργα, πέρα από τη σημασία τους για τις τοπικές κοινωνίες, βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, χωρίς οι ανάδοχοι να έχουν χρηματοδοτηθεί. Επιπλέον, λόγω ασάφειας στη σύνδεση των έργων του «ΘΗΣΕΑ» με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ενέχει ο κίνδυνος να μείνουν ανολοκλήρωτα πολλά έργα, για τα οποία έχουν προχωρήσει οι εργασίες. Ενδεικτικά στη Μεσσηνία, η κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στο Δήμο Φιλιατρών, η ανάπλαση της εισόδου και του κέντρου και η κατασκευή αγωγού μεταφοράς και τμήματος δικτύων ακαθάρτων στο Κοπανάκι του Δήμου Αετού, η κατασκευή εξωτερικού αγωγού ύδρευσης στην Κόκλα του Δήμου Δωρίου, η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων εντός σχεδίου πόλεως στην παραλία της Κυπαρισσίας κ.α. εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και παραμένουν αυτήν τη στιγμή στο ήμισυ των εργασιών ή και παραπάνω. Ωστόσο, η χρηματοδότηση του υπόλοιπου των εργασιών έχει διακοπεί, χωρίς κάποια ενημέρωση για την εξέλιξη της χρηματοδότησης των ημιτελών έργων, στο οποίο έχουν ενταχθεί και εκτελούνται πολλά έργα ανά την επικράτεια.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
1. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ημιτελών έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας», έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν;
2. Θα δοθεί, με νομοθετική ρύθμιση, προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και μετέπειτα να προχωρήσει η χρηματοδότηση νέων έργων, ώστε να μην ‘‘πάνε χαμένα’’ χρήματα που ήδη έχουν δαπανηθεί, αν μείνουν ημιτελή τα έργα;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου