25.9.10

Απάτη οι συσκευές που μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος !

Κυρώσεις στις εταιρίες που προωθούν τις συσκευές ! 
Kυρώσεις θα επιβάλλει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις εταιρίες που προωθούν συσκευές που ισχυρίζονται ότι μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος διότι προβάλουν παραπλανητικούς και ανακριβείς ισχυρισμούς, ενώ η γενική γραμματεία γνωστοποιεί ότι οι εταιρίες ''οφείλουν άμεσα με την παράδοση της συσκευής να επιστρέψουν το τίμημα στον καταναλωτή''.Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μετά από έρευνα που πραγματοποίησε για τις αυτοδιαφημιζόμενες ως συσκευές μείωσης κατανάλωσης ρεύματος και σε συνεργασία με την 4η Διεύθυνση Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανακοινώνει ότι: ''Οι διάφορες συσκευές, που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%, αναφέροντας ότι συνδέονται με απλό τρόπο σε εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις οικιών καταναλωτών, όπως π.χ. σε κοινούς ρευματοδότες κατοικιών και που συνήθως αναφέρεται ότι η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, ουδεμία μείωση επιτυγχάνουν στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών''
Αυτό συμβαίνει όπως σημειώνει η γραμματεία διότι:
Η αγορά από τους καταναλωτές και η εγκατάσταση των εν λόγω συσκευών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις θα συνέβαλλε, μόνο εφόσον αυτές είναι κατάλληλα μελετημένες, στη μείωση άεργου ενέργειας ήτοι της ενέργειας που δαπανάται σε θερμικές απώλειες.
Πλην όμως, αφενός η μείωση αυτή είναι μηδαμινή, της τάξεως του 1% στο σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας και αφετέρου οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. που εγκαθίστανται σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις δεν καταγράφουν άεργο ενέργεια και δεν τιμολογείται.
Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση των συσκευών αυτών, όπως διαφημίζονται από τις εταιρείες πώλησής τους.
Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελούν παράβαση των άρθρων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του Νόμου 2251/94, όπως τροποποιήθηκε με τον 3857/2077 ΦΕΚ 152/Α/10-7-07. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στα πλαίσια προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, ενημερώνει του καταναλωτές να μη προβαίνουν στην αγορά των εν λόγω προϊόντων για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων και μόνον. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων στα πλαίσια της εφαρμογής των διατάξεων του ν. 2251/94 «Προστασία των Καταναλωτών».
Οι εν λόγω εταιρίες που προώθησαν τις παραπάνω συσκευές στη βάση ανακριβών και παραπλανητικών ισχυρισμών οφείλουν άμεσα με την παράδοση της συσκευής να επιστρέψουν το τίμημα στον καταναλωτή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου