22.9.10

Προχωρά εντατικά ο νέος ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου !

Προτείνονται τρείς διαχειριστικές ενότητες !
Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην περιφέρεια Πελοποννήσου, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός στηρίζεται στις αρχές της μείωσης του όγκου με ενίσχυση της ανακύκλωσης, στην ολοκληρωμένη διαχείριση και στην εγγύτητα της οικονομίας. Στο νέο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, προτείνονται τρείς διαχειριστικές ενότητες: η πρώτη για τη Λακωνία, η δεύτερη για τη Μεσσηνία μαζί με τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γόρτυνος και η τρίτη για τους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και τους Δήμους Τρίπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας της Αρκαδίας.
Στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση, προτείνονται μονάδες μεταβατικής διαχείρισης για δύο χρόνια, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δεματοποιητές που έχει προμηθευτεί η περιφέρεια Πελοποννήσου. Ενδεχομένως και το μηχάνημα ‘’SOUKOS-ROBOTS’’, που κάνει πρωτοποριακή διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων κι έχει εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα και λειτουργεί πιλοτικά στην χωματερή της Καλαμάτας,
όπου διαχειρίζεται τα σκουπίδια της πόλης με ικανοποιητικά αποτελέσματα και με κόστος για το Δήμο Καλαμάτας 50 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες στο μηχανισμό ‘’SOUKOS-ROBOTS’’ προστέθηκε ένας επιπλέον μηχανικός εξοπλισμός που αφορά τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Όσον αφορά το εργοστάσιο της ΜΟΛΑΚ, προτάθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, να λειτουργήσει για τη διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και θα προχωρήσουν με εντατικό ρυθμό οι ενέργειες για την οριστική έγκριση του ΠΕΣΔΑ ώστε πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχει ολοκληρωθεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου