17.10.13

«Όλοι διασκεδάζουν. ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Αυτοκίνητα, στις 19 Οκτωβρίου

Πριν από επτά χρόνια, η κυρία Νίκη έχασε τον μοναχογιό της σε τροχαίο.Περπατούσε και ο οδηγός του αυτοκινήτου που τον χτύπησε είχε πιει. Από τότε φοράει συνέχεια μαύρα. Η μοναδική περίοδος που βγάζει τα μαύρα ρούχα είναι όταν φοράει τη λευκή μπλούζα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (ΙΟΑΣ) και συμμετέχει στις «νύχτες χωρίς ατυχήματα».

Κάθε Οκτώβριο, όπως και το ερχόμενο Σάββατο, έξω από νυχτερινά κέντρα εθελοντές του Ινστιτούτου, ανάμεσά τους και η κυρία Νίκη, συμμετέχουν σε δράσεις, ενημερώνουν τους πολίτες, με έμφαση στους νέους, ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

«Η Νίκη είναι κοντά μας με το λευκό μπλουζάκι του ΙΟΑΣ για να δώσει μηνύματα ζωής στον αγώνα για την πρόληψη των τραγικών συνεπειών της έλλειψης υπευθυνότητας όταν οδηγούμε μετά την κατανάλωση αλκοόλ, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους άλλους. Θέλω να την ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΟΑΣ.

Με μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν. ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», αυτό το Σάββατο, για 7η συνεχή χρονιά, το ΙΟΑΣ, διοργανώνει εκδηλώσεις σε 21 πόλεις της Ελλάδας, ταυτόχρονα με τη μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε άλλες 22 χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος), και με την υποστήριξη της ΕΕ.

«Για ακόμα μία χρονιά η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει όλο και πιο μεγάλη απήχηση στη χώρα μας, συμβολίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται για την πρόληψη και υπενθυμίζει στους συμπολίτες μας -ιδιαίτερα στους νέους- ότι κάθε νύχτα που διασκεδάζουμε πρέπει να είναι Νύχτα Χωρίς τροχαία Ατυχήματα» αναφέρει η κ. Δανέλλη-Μυλωνά.

Οι εθελοντές του ΙΟΑΣ θα αναλάβουν δράση έξω από 39 νυχτερινά κέντρα, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα, με σκοπό να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες των νυχτερινών κέντρων να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχθεί τον τίτλο, είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ, έτσι ώστε να οδηγήσει με ασφάλεια επιστρέφοντας ο ίδιος και η παρέα του από τη νυχτερινή διασκέδαση.

Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητούν να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Όταν θα είναι ώρα να φύγει από το μπαρ θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ για να διαπιστωθεί εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, οι εθελοντές του ΙΟΑΣ θα τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Το 2012, συμμετείχαν σε ανάλογες εκδηλώσεις 3.401 άνθρωποι από 32 νυχτερινά κέντρα, σε 18 πόλεις. Από αυτούς 1.205 (812 άνδρες και 393 γυναίκες) προσήλθαν για να υποβληθούν σε αλκοτέστ και 224 (179 άνδρες και 45 γυναίκες) διαπιστώθηκε ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ.

Η συγκεκριμένη δράση διεξάγεται από το ΙΟΑΣ με τη συμβολή της Τροχαίας που διαθέτει τα αλκοολόμετρα στο Ινστιτούτο καθώς και με τη βοήθεια συνεργαζόμενων φορέων. Η φετινή «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Ινστιτούτου http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=4697.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου