19.10.13

Βροχή τα κατασχετήρια :Φόβος για μαζικές αναλήψεις και των λιγοστών αποταμιεύσεων


Φόβος για μαζικές αναλήψεις και των λιγοστών αποταμιεύσεων

Υπό τον φόβο και την ανησυχία των καταθετών οι τράπεζες επιχειρούν να μπει φρένο στον χορό των αθρόων κατασχέσεων λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι τράπεζες σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μαζικά αιτήματα ακόμη και για οφειλές της τάξης των 5 και 10 ευρώ.
 Στόχος να μπει ένα όριο π.χ. 50 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα, τα οποία δεν δημιουργούν ουσιαστικό εισπρακτικό όφελος για το Δημόσιο, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν ανησυχία και πανικό στους καταθέτες.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν οι τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί στον βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει για τα καλά - εκτός από το Δημόσιο- και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου!
Το γεγονός μάλιστα ότι το αίτημα για κατάσχεση μπορεί να αφορά υποθέσεις που ανατρέχουν πίσω ακόμη και μια εικοσαετία, όπως είναι μια κλήση ή το πρόστιμο για μια κλήση, η οποία πληρώθηκε μεν, αλλά εκπρόθεσμα, έχει δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση που τροφοδοτεί ανησυχία από την πλευρά των καταθετών για ανεξέλεγκτες κατασχέσεις.
Οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν παρόμοια αιτήματα, που καταφθάνουν βροχή στα αρμόδια τμήματα, φθάνοντας συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις 80.000. Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία, διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.
Από την πλευρά των τραπεζών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκφράζεται ο φόβος ότι οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σημαντική μερίδα καταθετών σε αναλήψεις ακόμη και των λιγοστών αποταμιεύσεων που έχουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή λογαριασμούς μισθοδοσίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κατάσχεση για μια μικρή ή μεγάλη οφειλή, την οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.
Αν και η πλειοψηφία των πολιτών που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο δεν έχει τραπεζικές καταθέσεις, το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης αντίδρασης υπό το κράτος πανικού δεν μπορεί να αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να αναζητούνται λύσεις που δεν θα πλήξουν το επίπεδο των αποταμιεύσεων στο σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι κατασχέσεις ποσών από τους καταθετικούς λογαριασμούς για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα με τη θεσμοθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της πρακτικής της ηλεκτρονικής κατάσχεσης. 
Ηδη λειτουργεί το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.
Με την ηλεκτρονική κατάσχεση θα μπορεί εκτός από την άμεση πληροφορία, την οποία έχει ήδη στη διάθεσή του, να μπορεί να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με κλητήρα, που γίνεται σήμερα, επισπεύδοντας τη διαδικασία και μειώνοντας τη γραφειοκρατία για το θέμα.
Οι καταθέτες θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο και όχι για άλλους φορείς στους οποίους μπορεί κάποιος να έχει οφειλές.
 Η απόδειξη άλλωστε για το πότε ένας λογαριασμός είναι μισθοδοτικός ανήκει στον ίδιο τον κάτοχο ή την επιχείρηση, στην περίπτωση που τηρεί όλη τη μισθοδοσία του προσωπικού της σε συγκεκριμένη τράπεζα.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο ίδιος να πιστοποιήσει με βεβαίωση του εργοδότη ότι τα χρήματα που εκταμιεύονται είναι αποτέλεσμα της μισθωτής εργασίας που παρέχει σε συγκεκριμένο εργοδότη

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου