18.10.13

Σύσκεψη ΥΠΕΚΑ -Τί δήλωσαν Νάντια και Μανιάτης !

 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, πραγματοποίησε σύσκεψη με θέμα την διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ο Εθνικός Συντονιστής για τα Απόβλητα Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Μανώλης Αγγελάκας, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής, οι Δήμαρχοι Οιχαλείας, Μπάμης Φίλιππος, Τριφυλλίας, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Πύλου Νέστωρος, Καφαντάρης Δημήτρης, Μεσσήνης, Αναστασόπουλος Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ, Σμυρνιώτης Γιάννης, και ο Αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ντονάς Ηλίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο να υπάρξει ενημέρωση από την εταιρεία ανάδοχο του έργου, για τις προτεινόμενες λύσεις που έχει καταθέσει για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Τί δήλωσε η Νάντια 

“Παραμένω σταθερά προσηλωμένη στις θέσεις που έχω εκφράσει τόσο δημόσια όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς του νομού μας.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο σύνολό της είναι θεματοφύλακας για την τήρηση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων να είναι  χρήσιμα και ωφέλιμα και όχι βλαπτικά και επικίνδυνα  για το περιβάλλον και την κοινωνία.
Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά το έργο της Πελοποννήσου έχει την απόλυτη στήριξη τόσο της Κυβέρνησης όσο και του συνόλου της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Έχω επίσης τονίσει ότι όπως ο κάθε νομός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης  των σκουπιδιών του, έτσι πρέπει να κάνει και η Μεσσηνία.
Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Η κυβέρνηση, το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως η κοινωνία πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι.
Οι μέχρι τώρα χειρισμοί του ζητήματος είτε με τη μυστικοπάθεια είτε με τις ατυχείς διαρροές κ.λ.π, έχουν οδηγήσει στην καθολική σχεδόν αντίδραση των κατοίκων της περιοχής της Οιχαλίας και όχι μόνο. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών και απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια, προκειμένου μέσα από την διαβούλευση, που θα ξεκινήσει άμεσα, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ειδικά στο μείζον θέμα της χωροθέτησης του έργου, που πρέπει να έχει την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή.
Γιατί κανένα έργο δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με το σύνολο της κοινωνίας απέναντί του.
Το ΥΠΕΚΑ από την μεριά του και στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, θα διασφαλίσει απόλυτα η διαδικασία της διαβούλευσης, στην οποία θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν υπεύθυνα, να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και ουσιαστική.”



Ο Γιάννης Μανιάτης ανάμεσα στα άλλα επισήμανε:

«Είναι αδιανόητο η Ελλάδα το 2014 να αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, χωρίς να έχει επιλύσει θέματα χωροθέτησης και συνολικά διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κεντρική κυβέρνηση, η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε όλοι συμμέτοχοι και στηρίζουμε την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος με γνώμονα την ανάπτυξη και την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και την αειφόρου ανάπτυξης.

Το ΥΠΕΚΑ θα διασφαλίσει τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η μακροχρόνια αδράνεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων να μετατραπεί σε έργα που αποτελούν ευρωπαϊκό πρότυπο, με κοινωνική αποδοχή και ανάπτυξη προς όφελος του περιβάλλοντος. 

Στοίχημα όλων μας είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια από τις πλέον προβληματικές περιοχές της Ευρώπης στο θέμα αυτό, να γίνει πρότυπο περιβαλλοντικής ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με πρόληψη, ανακύκλωση, και αξιοποίηση των αποβλήτων αντί της ανεξέλεγκτης διάθεσης. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών.

Σύντομα θα ακολουθήσει η επίλυση του προβλήματος σε όλη την χώρα και με τα άλλα έργα διαχείρισης αποβλήτων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου