25.2.15

Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο, η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου


Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο, η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

Στις 09:00 αναμένεται να ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη διαγραφή που διέπραξε από τη «λίστα Λαγκάρντ» τριών ονομάτων συγγενικών του προσώπων.
Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί όπου το 1991 είχε γίνει η δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά. Οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου -εκτός της σημερινής- θα ξεκινούν στις 15:00 και θα «κλείνουν» το βράδυ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950, περί καταχραστών του Δημοσίου, όπως και το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο (σσ: λίστα Λαγκάρντ) που ήταν προσιτό σε αυτόν, λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».
Τα αρχεία που διαγράφησαν από την «λίστα Λαγκάρντ» αφορούσαν τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών και ειδικότερα: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) την ίδια την Ελένη Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο πρώην υπουργός νόθευσε τη λίστα, αφού διέγραψε τα ονόματα των τριών συγγενών του, «με σκοπό αφενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστας (η οποία αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο». Όμως, «ο έλεγχος, πραγματοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη της πράξης του κατηγορουμένου και κατέδειξε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.1997 έως 31.12.2011, οι συγγενείς του είχαν αποκρύψει φορολογητέα εισοδήματα».
Ακόμη, αναφέρεται στο βούλευμα, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ είχε αποφασίσει να διαπράξει το κακούργημα, δεν ολοκλήρωσε την πράξη του από εξωτερικά αίτια και ανεξάρτητα από τη θέλησή του.
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου. Τακτικά μέλη είναι από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Δημ. Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κων. Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου. Αναπληρωματικά μέλη από το ΣτΕ είναι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος ΣτΕ Αθ. Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηρ. Τσακόπουλος και Εμμ. Κουσιούρης.
Από τον Άρειο Πάγο, εκτός του κ. Πάσσου και της κ. Δημητρίου-Βασιλοπούλου, συμμετέχουν ως τακτικά μέλη οι αρεοπαγίτες Κ. Τσόλας, Δ. Κράνης, Δ. Κόμης, Αντ. Ζευγώλης, Αργ. Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου και αναπληρωματικά μέλη οι αρεοπαγίτες, Ι. Γιαννακόπουλος, Κ. Φράγκος και Ερ. Καλούδης. Αναπληρωματικός εισαγγελέας είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Μπομπόλης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου