25.2.15

ΡΟΔΟΣ - Στο νοσοκομείο ανήλικες από κατανάλωση αλκοόλ


Στο νοσοκομείο ανήλικες από κατανάλωση αλκοόλ

Στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου της Ρόδου διακομίστηκαν, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, δύο ακόμα ανήλικες κοπέλες από το νησί της Ρόδου, οι οποίες φαίνεται ότι είχαν κάνει χρήση αλκοόλ.

Τα δύο κορίτσια, ηλικίας 14 - 15 ετών, διασκέδαζαν με τις παρέες τους σε κέντρο του νησιού και φαίνεται ότι ήπιαν μερικά ποτηράκια παραπάνω. Το αποτέλεσμα ήταν η μία από τις δύο να χάσει τις αισθήσεις της και να χρειαστεί να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο της Ρόδου, προκειμένου να ξεφύγει από κάθε κίνδυνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανήλικα παιδιά χάνουν τον έλεγχο και βάζουν την υγεία και τη ζωή τους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, με αφορμή παρόμοια περιστατικά, αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει μητέρα ανήλικου παιδιού στο οποίο είχε προσφερθεί αλκοόλ και είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, ο τότε Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος είχε διατάξει έρευνα.
Σε ελέγχους που έχουν γίνει πάντως από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές σε μπαρ και καφετέριες που συχνάζουν νεαροί προέκυψε ότι κάποιοι από τους καταστηματάρχες, σέρβιραν αλκοόλ ακόμα και σε ανήλικους και σε βάρος τους κινήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Αυτό πάντως δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να ελεγχθούν τόσες δεκάδες μπαρ και καφετέριες σε καθημερινή βάση.
Ουσιαστικά, η οικογένεια αλλά και η παιδεία που αποκομίζει το ίδιο το παιδί από το περιβάλλον και το σχολείο του παίζει τον καθοριστικό ρόλο για τις αντιστάσεις που μπορεί να αναπτύξει ως χαρακτήρας, βάζοντας όρια και φραγμούς στις επικίνδυνες αυτές καταστάσεις.

SOS εκπέμπουν σε όλα τα επίπεδα τα παιδιά μας
Τα στοιχεία της έρευνας που έγινε στη Ρόδο σχετικά με τους εφήβους, από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας «ΔΙΟΔΟΣ» και αποκάλυψε η «Ροδιακή» τον Οκτώβριο του 2011 και τον Νοέμβριο του 2012 αντίστοιχα, ήταν πραγματικά γροθιά στο στομάχι της «ανυποψίαστης» κοινωνίας μας. Παρά το γεγονός ελάχιστα φαίνεται ότι ελήφθησαν υπόψη, αφού ένα χρόνο μετά, τα περιστατικά (ειδικά σε ότι αφορά τη χρήση αλκοόλ) παρουσιάζονται αυξημένα και στις εφηβικές ηλικίες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Η έρευνα που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, έδειχνε ότι:
• Ένας στους τρεις εφήβους έχει καπνίσει τουλάχιστον μια φορά, το 5,3% κορίτσια και αγόρια καπνίζουν καθημερινά.
• Ένας στους 3 εφήβους (29,7%) αναφέρει ότι έχει βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό μέθης.
• 42,2% ανέφεραν θυμό και γκρίνια, 41,2% νευρικότητα, 32,5% ακεφιά, 27,8% δυσκολία συγκέντρωσης στο αντικείμενο εργασίας, 19% δυσκολία στον ύπνο
• Ένας στους δύο νοιώθει τρομερά πιεσμένος από το σχολείο.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε μάλιστα σε ειδική ημερίδα έπρεπε να έχει διαβαστεί αλλά να μελετηθεί με πολύ προσοχή από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που έρχονται σε άμεση επαφή με τα παιδιά αυτά.

Τα συμπεράσματά της προκαλούν σε κάθε περίπτωση εύλογο ενδιαφέρον αφού για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια καταγράφονται με επιστημονικό τρόπο, στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα που έχουν άμεση και πραγματική σχέση με τις δραστηριότητες και την καθημερινότητά τους.
Η ανάλυση της έρευνας αυτής και η προσεκτική ανάλυση των συμπερασμάτων παραπέμπει σε ένα και μοναδικό γεγονός: Ότι τα παιδιά μας εκπέμπουν S.O.S μέσα από άγχος, πίεση πρόσθετα βάρη τα οποία τους έχουμε φορτώσει. Αναζητούν διέξοδο και έχουν τουλάχιστον την ελπίδα ότι θα ακουστούν, θα τους ακούσουμε.
Πηγή: rodiaki.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου