Αν είστε άντρες και ανύπαντροι, το νου σας: οι εργένηδες διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους παντρεμένους – αρκεί οι τελευταίοι να είναι ευτυχισμένοι στον γάμο τους, ειδάλλως… έχασαν!
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 Ισραηλινούς και έδειξε ότι οι εργένηδες και οι κακοπαντρεμένοι έχουν 64% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τους ευτυχισμένους παντρεμένους.
Όπως είπαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους, στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών, η μελέτη τους πολύ απλά αποδεικνύει την δύναμη της αγάπης.
Οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ήταν 40άρηδες όταν αυτή άρχισε. Επί 34 χρόνια οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιούρι Γκόλντμπερτ, κατέγραφαν τους θανάτους από εγκεφαλικά.
Επιπλέον, τόσο στην αρχή της όσο και αργότερα, ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και να αυτοβαθμολογήσουν την ευτυχία μέσα στον γάμο τους.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού (μεταξύ αυτών η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα και η υπέρταση), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ποιοτικός γάμος αποτελεί «ασπίδα» εναντίον των εγκεφαλικών, ενώ ο κακός και η εργένικη ζωή τα ευνοούν.
Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει πως η ευτυχία στον γάμο προστατεύει και την καρδιολογική υγεία, ενώ η δυστυχία και το στρες πλήττουν την καρδιά.

Πηγή: tanea.gr