26.2.15

Προτάσεις και δράσεις μαθητών για μια βιώσιμη και ανθρώπινη Καλαμάτα

Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Καλαμάτα στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility και του προγράμματος Free mobility που διοργανώνει για 12η συνεχόμενη χρονιά ο εθελοντικός οργανισμός Ecocity

Με θέμα την “Oικολογική και Aνεμπόδιστη Mετακίνηση στην πόλη” μαθητικές ομάδες σε 41 Ελληνικές πόλεις καταθέτουν προτάσεις και λύσεις μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η καλλιέργεια αντίληψης των νέων, αλλά και ο προσανατολισμός σε αλλαγή συνθηκών που αναμένεται να οδηγήσει σε βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, δυο ομάδες μαθητών του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά  και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας παρουσίασαν από τη δική τους οπτική γωνία σκέψεις και δράσεις για μια Καλαμάτα πιο όμορφη, πιο οικολογική, πιο ανθρώπινη.

Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης, οι δυο ομάδες του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά κατέθεσαν τις προτάσεις τους για οικολογική και βιώσιμη μετακίνηση στην Καλαμάτα. Με την εξαιρετική καθοδήγηση της κ. Λεμπέση, καθηγήτριας των Εκπαιδευτηρίων, οι μαθητές παρουσίασαν αναλυτικά όλα τα στάδια της εργασίας τους, από τη διαδικασία των συνεντεύξεων και της συλλογής πληροφοριών έως το τελικό στάδιο των προτάσεων και λύσεων, εφικτών και βώσιμων για την Καλαμάτα που ονειρεύονται.

Πολυ συνοπτικά, μέσα από δύο πολύ ωραίες παρουσιάσεις:
·      Επικεντρώθηκαν στην κακή οδηγική συμπεριφορά που επικρατεί και τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας παιδείας οδικής ασφάλειας μέσα από θεατρικό παιχνίδι και βίντεο
·      Διασκέδασαν δημιουργώντας ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι με ερωτήσεις για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το οποίο μάλιστα έκαναν δώρο στα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας
·      Κατέθεσαν μια ρεαλιστική πρόταση για την επέκταση του ποδηλατόδρομου δημιουργώντας νέες διαδρομές, αναβαθμίζοντας την περιοχή του ποταμού Άρι
·      Παρέθεσαν φωτογραφίες τονίζοντας την έλλειψη υποδομών για άτομα με κινητικές δυσκολίες στην πόλη μας

Στο δεύτερο σκέλος, μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας με τον άριστο συντονισμό της κ. Μαίρης Πανοπούλου και της κ. Εμίνας Μπαρκονίκου κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα όλων για την παρουσίασή τους σχετικά με τις δυσκολίες μετακίνησης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα  βίντεο υποδεικνυοντας απλά και κατανοητά πόσες δυσκολίες προκαλεί η έλλειψη υποδομών και σεβασμού. Κλείνοντας με το σύνθημα “Όλοι μαζί μπορούμε” έκαναν όλους τους παρευρισκόμενους να αντιληφθούν στο μέγιστο βαθμό τη δύναμη, τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα αυτών των παιδιών να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη που ζουν .

Στο σημείο αυτό, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχα με τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, θέλω αφενός μεν να τους συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά και παρουσίαση που έκαναν, αφετέρου δε να τους διαβεβαιώσω ότι είμαι πρόθυμος να συμβάλω ώστε όλη αυτή η προσπάθεια να μη μείνει σαν μια όμορφη εμπειρία που είχαν στο πλαίσιο μιας εργασίας, αλλά  να αποτελέσει την αφετηρία για δράσεις και λύσεις που θα αποφέρουν σύντομα ορατά αποτελέσματα.

Σε μια περίοδο κρίσιμη, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, όπου όμως η Καλαμάτα μεγαλώνει, αναπτύσσεται και θέτει υψηλούς στόχους, όπως για παράδειγμα τη διεκδίκηση της δυνατότητας να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι ότι πιο αισιόδοξο νέα παιδιά να οραματίζονται και μέσα από σκληρή δουλειά να παρουσιάζουν μια Καλαμάτα πιο οικολογική, πιο βιώσιμη, πιο όμορφη και κυρίως πιο ανθρώπινη.


Παναγιώτης Παπαντωνίου
Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος
Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου