" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

18.9.09

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα στο Σέλι Ημαθίας !!


Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα ισχύος 514 MW, προωθεί η Acciona Ενεργειακή, θυγατρική του ισπανικού ομίλου Acciona, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ. Πρόκειται για το έργο που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Σελίου στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας, σε συνολική έκταση 120.000 στρεμμάτων.
Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η εγκατάσταση 107 ανεμογεννητριών, ισχύος 214 MW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες για ενέργεια μέχρι και 30.000 νοικοκυριών. Για το λόγο αυτό, το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη εξασφαλίσει τη θετική αξιολόγηση της ΡΑΕ, καθώς επίσης θετικές γνωματεύσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχεία, αρχαιολογία, κ.ά.). Στην παρούσα συγκυρία, το έργο βρίσκεται στο στάδιο λήψης της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Στην πλήρη ανάπτυξη του, το αιολικό πάρκο στο Σέλι θα αποτελείται από 207 ανεμογεννήτριες, ισχύος 514 MW, ενώ η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου...

Το δρόμο για την έναρξη της επένδυσης, άνοιξε η συμφωνία στην οποία ήρθε τον περασμένο Ιούλιο το επενδυτικό σχήμα με τον τοπικό Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Σελίου του νομού Ημαθίας. Η συμφωνία προβλέπει τη μακροχρόνια εκμίσθωση μιας περιοχής στο όρος του Βερμίου, συνολικής επιφάνειας 86.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, το επενδυτικό σχήμα φρόντισε να εξασφαλίσει για τις ανάγκες του έργου επιπλέον εκτάσεις από ιδιώτες και άλλους φορείς.
Η αδειοδοτική διαδικασία του πάρκου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ώστε το 2013 να έχει αποπερατωθεί η κατασκευή του, και να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.
"Η επένδυση μεταφράζεται σε πολλαπλά οφέλη για το νομό Ημαθίας, καθώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας πράσινης ταυτότητας για την περιοχή και στην ενίσχυση της απασχόλησης", επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Acciona Ενεργειακή κ. Βασίλης Πιτούλης.
Στη διάρκεια της κατασκευής του έργου αναμένεται να απασχοληθούν 200 άτομα από το νομό Ημαθίας, ενώ 15 περίπου άτομα από την περιοχή θα έχουν μόνιμη απασχόληση με την ολοκλήρωσή του.
Τέλος, το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της εταιρείας από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου, θα διατίθεται ως αντισταθμιστικό όφελος στους τοπικούς Δήμους, ενώ ο συνεταιρισμός Σελίου θα εισπράττει 100.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα για τη γη που παραχωρεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου