12.12.15

23 βουλευτές της Ν.Δ ρωτούν - Πότε θα πάρουν την επιδότηση οι χιλιάδες αγρότες που ...έμειναν εκτός;

Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης που έμειναν εκτός πληρωμών την 7η Δεκεμβρίου, είναι το ερώτημα που θέτουν 23 βουλευτέ ςτης Νέας Δημοκρατίας, με ερώτηση τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής: 

Στις 7 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Σε προγενέστερο χρόνο, ο αρμόδιος Υπουργός με δηλώσεις του, συνιστούσε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν, θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%(!).
Επιπλέον, με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης στερείται η δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες - κτηνοτρόφοι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις, δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που μεταβίβασαν. Την ίδια στιγμή υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στον χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.
Επιπροσθέτως, αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν, όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ψυχανθή, όσπρια και άλλα) και οι δικαιούχοι του πρασινίσματος.
Δυστυχώς οι πληρωμές, έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάνουν λόγο, για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς, με τον απολογισμό να δείχνει ότι εκτός πληρωμών, μένουν 1 στους 4 παραγωγούς.
Για όλα τα παραπάνω έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση και κατατεθεί ερώτηση της Τομ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτού Σερρών Κας Φ. Αραμπατζή και ερωτήσεις άλλων βουλευτών της Ν.Δ. και με τις οποίες συντασσόμαστε.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1.  Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, την προκαταβολή που δικαιούνται;
2.  Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στον Δεκέμβριο κάθε έτους.  

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.      Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου2.      Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών3.      Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών4.      Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β΄ Αθηνών5.      Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας6.      Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας7.      Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β΄ Αθηνών8.      Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας9.      Γιώργος Στύλιος, Βουλευτής Άρτας10.      Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Βουλευτής Πιερίας11.      Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλωρίνης12.      Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς13.      Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας14.      Γεώργιος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής15.      Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς16.      Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών17.      Αθανάσιος Καββαδάς, Βουλευτής Λευκάδος18.      Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής Τρικάλων19.      Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας20.      Νικήτας Κακλαμανης, Βουλευτής Α΄ Αθηνών21.      Χρήστος Σταικούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας22.      Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης23.      Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου