12.12.15

Reuters: Nέα σενάρια για Οικουμενική κυβέρνηση λόγω Ασφαλιστικού

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, είναι η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η αιτία που επιμένουν τα σενάρια και οι συζητήσεις για οικουμενική κυβέρνηση, υποστηρίζει  ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι υπάρχουν φόβοι για απώλειες βουλευτών καθώς πλησιάζει η ώρα των σκληρών μέτρων στο ασφαλιστικό, φόβους που συνδέει με την πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός. Ειδικά αναφορά γίνεται και στην κατηγορηματική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη μείωση των κύριων συντάξεων και ότι προκρίνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Το δημοσίευμα περιλαμβάνει και πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπραγματευτεί σκληρά ώστε να πετύχει μία λύση που δε θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενείται και η εκτίμηση της κυβέρνησης πως το ασφαλιστικό θα περάσει καθώς η μεταρρύθμισή του είναι σημείο κλειδί για να προχωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Το Reuters επισημαίνει ακόμη την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να είναι σε αναζήτηση ηγεσίας και το ΠΑΣΟΚ να μην έχει ξεπεράσει ακόμη τη φθορά από την παραμονή του στην εξουσία και την εφαρμογή των προηγούμενων μνημονίων.
Αντίθετα, ο συντάκτης του ρεπορτάζ αναφέρει ότι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων θα μπορούσαν να διευκολύνουν την κυβέρνηση απουσιάζοντας από την κρίσιμη ψηφοφορίας ή ακόμη και υπερψηφίζοντας άρθρα του νομοσχεδίου.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο άρθρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας παίζει με τον χρόνο. 
Ένα παιχνίδι με τον χρόνο που φαίνεται να εξυπηρετεί και το Βερολίνο, που θα ήθελε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να γίνει μετά τις περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο στη χώρα της Ανγκέλα Μέρκελ.
Παρ’ όλα αυτά, λόγω του ασφαλιστικού και των πιθανών διαρροών ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πληροφορίες για οικουμενική  με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, αν χαθεί η δεδηλωμένη στη Βουλή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου