11.12.15

Το χριστουγεννιάτικο «δώρο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους συνταξιούχους!

ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 2014 ΟΤΑΝ Ο ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΕΘΕΤΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ 13ΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ!

Φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, πως εκπληρώνει τη δέσμευση και τη μετέπειτα προελογική υπόσχεση του Γενάρη του 2014 μένοντας πιστός μόνον στο 13άρι...

Αντί για την επαναφορά του 13ου μισθού στους συνταξιούχους, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται για μία ακόμη φορά στην... πεφωτισμένη απόφαση να προχωρήσει σε νέα περικοπή των συντάξεων. Θα είναι το 13o μακροβούτι δίχως οξυγόνο στον σταθερό «κουβά» που τα τελευταία χρόνια συντηρεί τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως, αυτή τη φορά προμηνύεται... ασφυξία!

Οι δανειστές -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες - απορρίπτουν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να γλυτώσουν από ένα ακόμη τσεκούρεμα οι συντάξεις. Αυτό, αν και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών υποστήριξε - δημόσια τουλάχιστον - πως όταν έθεσε το συγκεκριμένο αίτημα οι θεσμικοί το άκουσαν, δίχως να το απορρίψουν, αλλά και δίχως να απαντήσουν.
Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα, όπως τουλάχιστον εκτιμούν παράγοντες -όχι μόνον του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του υπουργείου Εργασίας - οι οποίοι γνωρίζουν καλά εκ των έσω πως τα «κουκιά δεν βγαίνουν». Παρά την εκ του αντιθέτου επίσημη άποψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Δυστυχώς, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η διαρκής και ανελέητη πια -ως προς την κοινωνική βαναυσότητά της - περικοπή των συντάξεων είναι «δώρον άδωρο» καθώς δεν δείχνει να αποδίδει εξημερώνοντας το λυσσασμένο θηρίο της οικονομικής κρίσης.
Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται την «μεταρρυθμιστική κόπωση» και αναγνωρίζει το αδιέξοδο των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι «δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ»  
 Από την άλλη, ωστόσο, και ο ίδιος τα λέει μπερδεμένα τα πράγματα, καθώς υποστηρίζει πως: «Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει μόνον εφόσον έχει αντίκρισμα στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε».
Ποιο είναι άραγε το «αντίκρυσμα»από τις αδιάκοπες περικοπές των συντάξεων; Μήπως έσωσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία;
Τι φανερώνουν τα στοιχεία (2013-2015) του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) για τα αποθεματικά των Ταμείων; Αγγίζουν τα 4,5 δισ., ευρώ και φτάνουν για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων για δύο μήνες ακόμη!
Οι εχθροί της κυβερνητικής αισιοδοξίας δεν είναι τα γνωστά «σκυλιά που ουρλιάζουν» -media και πολιτικοί αντίπαλοι- κατά πως νομίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Είναι οι επίσημοι δείκτες που φωτίζουν την τραγικότητα της κατάστασης.
Ανεργία:
Η ανεργία κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο του 2015 κυμάνθηκε στο 24,6% έναντι 26,1% του Σεπτεμβρίου του 2014, αλλά και του Αυγούστου του 2015 που άγγιξε το 24,7%. Ειδικά για τους νέους μέχρι 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 49,5%!!!
Χρέη σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία:
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα χρέη στην εφορία -μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο - ξεπέρασαν τα 10 δισ., ευρώ! Τον Σεπτέμβριο του 2015 άγγιζαν τα 9,548 δισ. ευρώ!
Σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, βάσει των στοιχείων που διαθέτει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), οι οφειλές φτάνουν στα 14. 522.876.130,73 δισ. ευρώ!
Υπερφορολόγηση, αδυναμία χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αδύναμες εξαγωγές:
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων καταγράφει μεταξύ άλλων: «Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ στην Ελλάδα χειροτέρευσε εκ νέου, σύμφωνα με την 6μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, ενώ και οι εξαγωγές χάνουν σταδιακά τη δυναμική τους, εμφανίζοντας πλέον ρυθμούς μείωσης. Η πορεία των εσόδων της γενικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο εμφανίζει επίσης στοιχεία αποδυνάμωσης, αν εξαιρεθούν συγκυριακοί παράγοντες, που όμως ισοσκελίζεται σταθερά από τη μείωση δαπανών, κυρίως προμήθειας υλικού νοσοκομείων και πληρωμών για κοινωνικές παροχές εκτός των συντάξεων».
Μειώθηκαν οι συντάξεις, αυξήθηκαν οι συνταξιούχοι, βαριανασαίνουν τα Ταμεία!
Την τετραετία 2010-2014 κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, υπέστησαν μείωση κατά 45%!
Την τελευταία πενταετία οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν κατά 600.000!
Το νέο Μνημόνιο (2015 - 2018) προβλέπει εκ νέου περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και «κάθισμα» στα 8,6 δισ. ευρώ!
Πώς θα είναι η επόμενη μέρα;
Αυτό είναι ένα πολύ ενοχλητικό (από την άποψη του φόβου) ερώτημα για όλους μας.
Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πως κάποια στιγμή ο «κουβάς» των συνταξιούχων θα αδειάσει ή θα τρυπήσει μια και καλή.
Τί μπορεί να συμβεί σε μία οικονομία που βασίζεται σ' ένα τρεμάμενο χέρι νωρίς το πρωί μπροστά σε ένα ΑΤΜ, νομίζουμε πως είναι εύκολο να το διαισθανθεί κάποιος...



ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου