10.12.15

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ - Γεννήθηκαν τα πρώτα «κουτάβια του σωλήνα»


Γεννήθηκαν τα πρώτα «κουτάβια του σωλήνα»

Για πρώτη φορά γεννήθηκαν επτά σκυλάκια με εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για να διατηρηθούν σπάνιες ράτσες σκύλων ή όσες απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ερευνητές του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας 'Αλεξ Τράβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", πέτυχαν την εξωσωματική γονιμοποίηση 19 εμβρύων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε μια σκύλα, η οποία τελικά γέννησε επτά υγιή σκυλάκια.
Οι επιστήμονες προσπαθούσαν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 να πετύχουν κάτι τέτοιο στα σκυλιά, αλλά χωρίς επιτυχία έως τώρα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνίσταται στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο στο εργαστήριο, ώστε να παραχθεί ένα έμβρυο. Στη συνέχεια, το έμβρυο εισάγεται σε μια μήτρα στη σωστή στιγμή του αναπαραγωγικού κύκλου.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι είχαν επιτυχία της τάξης του 80% έως 90%, όσον αφορά τη γονιμοποίηση των σκυλίσιων ωαρίων.
Τα σκυλιά έχουν κοινές με τους ανθρώπους πάνω από 350 κληρονομικές παθήσεις, σχεδόν διπλάσιες από κάθε άλλο είδος ζώου. Διαφορετικές ράτσες ρέπουν σε διαφορετικές γενετικές παθήσεις, οι οποίες κάποτε μπορεί να αποτελούν παρελθόν. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, με την περαιτέρω βελτίωση των γενετικών τεχνικών, στο μέλλον θα καταφέρουν να συνδυάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση με την αφαίρεση εκείνων των γονιδίων που προκαλούν τις κληρονομικές παθήσεις στα σκυλιά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου