11.12.15

ΕΡΕΥΝΑ - Ενας μύθος καταρρέει: Ούτε με την ευτυχία ζεις παραπάνω, ούτε με τη δυστυχία αρρωσταίνεις ή πεθαίνεις..


Ενας μύθος καταρρέει: Ούτε με την ευτυχία ζεις παραπάνω, ούτε με τη δυστυχία αρρωσταίνεις ή πεθαίνεις...

Σε πλήρη ανατροπή οδέυει η κοινά αποδεκτή πεποίθηση πως η δυστυχία και το στρες μπορούν να μας αρρωστήσουν ή ακόμη και να μας σκοτώσουν - ή αντιστροφα ότι όσο πιο ευτυχείς είμαστε τόσο παραπάνω ζήσουμε. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα βρετανο-αυστραλιανή επιστημονική έρευνα των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Νέας Νότιας Ουαλίας και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή σερ Ρίτσαρντ Πέτο, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 700.000 γυναίκες με μέση ηλικία 59 ετών, από τις οποίες οι 30.000 πέθαναν στη διάρκεια μιας δεκαετίας.
Που κατέληξαν;  Στο ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ όσων προηγουμένως είχαν δηλώσει σε σχετικά ερωτηματολόγια ότι ένιωθαν ευτυχισμένες και όσων είχαν δηλώσει δυστυχισμένες.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν αντιστρέψει τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Στην πραγματικότητα, αυτό που συνήθως συμβαίνει, δεν είναι ότι οι πιο δυστυχισμένοι αρρωσταίνουν περισσότερο, αλλά το αντίθετο, δηλαδή οι πιο άρρωστοι νιώθουν πιο δυστυχισμένοι και αγχωμένοι.
Πιο είναι το σίγουρο; Σύμφωνα με τους ειδικούς ότι η υγεία προκαλεί δυστυχία, γι' αυτό και τελικά  έχει συσχετιστεί με την αυξημένη θνησιμότητα.  Από μόνη της όμως η δυστυχία δεν φαίνεται να φέρνει πρόωρο θάνατο από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή άλλη αιτία.
«Η αρρώστια σε κάνει δυστυχισμένο, αλλά η ίδια η δυστυχία δεν σε αρρωσταίνει. Στη δεκαετή μελέτη μας, δεν βρήκαμε άμεση επίπτωση της δυστυχίας ή του στρες πάνω στη θνησιμότητα», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Μπέτε Λίου.

«Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το στρες ή η δυστυχία μπορούν άμεσα να προκαλέσουν αρρώστια, όμως απλούστατα μπερδεύουν το αίτιο με το αποτέλεσμα. Φυσικά οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι, τείνουν να είναι πιο δυστυχισμένοι σε σχέση με τους υγιείς, όμως η έρευνά μας δείχνει ότι ούτε η ευτυχία, ούτε η δυστυχία από μόνες τους έχουν οποιαδήποτε άμεση επίπτωση στο ποσοστό των θανάτων», πρόσθεσε ο Πέτο.

Όπως έδειξε και η νέα μελέτη, η δυστυχία για μια γυναίκα σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την μοναξιά, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα κ.α. (οι καπνιστές γενικά δηλώνουν πιο δυστυχείς σε σχέση με τους μη καπνιστές).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου