27.5.15

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ - Αποσύρθηκε εντός 2 ωρών το τέλος αναλήψεων από ΑΤΜ's


Δεν έχουν τελειωμό τα «μπρος - πίσω» της κυβέρνησης σε μείζονα μέτρα της διαπραγμάτευσης.
Χθες η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για το ενδεχόμενο επιβολής ενός μικρού φόρου στις αναλήψεις μετρητών μέσω των αυτόματων μηχανημάτων (ΑΤΜ) και των γκισέ των τραπεζών προκάλεσε αναστάτωση αλλά και την έντονη αντίδραση του Μαξίμου.
Δεν πέρασαν περισσότερες από δύο ώρες από τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τον... υπουργό του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων και των αναλήψεων από τα ΑΤΜ, αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Όπως ανέφερε το υπουργείο «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του υπουργείου, αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό που προσέκρουσε σε αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κατατέθηκε από τους δανειστές αλλά από το υπουργείο Οικονομικών και δεν έγινε αποδεκτή.
Ο υπουργός είχε δηλώσει χθες το μεσημέρι ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «ποτέ των ποτών δεν θα γίνει αυτό» αλλά άφησε παράθυρο για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις που γίνονται μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Όπως είπε «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος». Λίγο μετά, βεβαίως, και με άνωθεν παρέμβαση ο κ. Βαρουφάκης πήρε πίσω τα όσα ο ίδιος υποστήριξε.
Οι δανειστές επιμένουν σε 2 συντελεστές ΦΠΑ
Εν τω μεταξύ οι δανειστές επιμένουν στη θέση τους για επιβολή 2 συντελεστών ΦΠΑ έναν χαμηλό στην περιοχή του 10% στον οποίο θα ενταχθούν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα) και έναν υψηλό στα επίπεδα του 20% οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή, ζητούν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ είναι μειωμένοι κατά 30%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ με την επιβολή τριών συντελεστών οδηγούν σε απώλειες εσόδων που αγγίζουν τα 900 εκατ.- 1 δις ευρώ. Έτσι αν συνυπολογίσει κανείς τις απαιτήσεις των Θεσμών- όπως αποτυπώνονται στη συνέντευξη Γιούνκερ στο ΜΝΙ- για «κέρδος» 1,8- 2 δις ευρώ, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών φτάνει στα 3 δις ευρώ.
Αυτή τη στιγμή ο μεσοσταθμικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 17,025% και κάθε μείωση μιας μονάδας από αυτά τα επίπεδα, οδηγεί σε απώλειες περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για εισπραχθούν τα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ο χαμηλός συντελεστής θα πρέπει να πάει από το 6,5% στο 10% και ο βασικός συντελεστής στο 20%, με κατάργηση του σημερινού 13% και μείωση του σημερινού υψηλού 23%.
Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από την Αθήνα είναι ότι στο χαμηλό συντελεστή 10% θα πρέπει να υπάγονται μόνο τα φάρμακα και βασικά είδη διατροφής, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο βασικός συντελεστής θα πρέπει να είναι υψηλότερος από 20%.
Η Αθήνα επιδιώκει να εφαρμοστούν τρεις συντελεστές ΦΠΑ (7%, 14%, 22%) και την υπαγωγή όλων των τροφίμων στο 7%.
Επιπλέον, αναζητείται η δυνατότητα ειδικού bonus (ισόποσο tax credit για 3 μονάδες) για τη χρήση «πλαστικού« χρήματος αλλά μόνο για το μεσαίο συντελεστή 14%, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα ξενοδοχεία και εστίαση, όπως επίσης η δυνατότητα μεγαλύτερων εκπτώσεων για «πλαστικό» χρήμα σε υπηρεσίες με μεγάλη φοροδιαφυγή όπως οι επισκευές και τα συνεργεία με τον κ. Βαρουφάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά τους κλάδους των ηλεκτρολόγων, των υδραυλικών και των ιδιαίτερων μαθημάτων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου