28.5.15

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ 7 ημερών από τους δανειστές στην Ελλάδα


Τελεσίγραφο 7 ημερών από τους δανειστές στην Ελλάδα


Ολοκληρώθηκαν τo απόγευμα στις Βρυξελλες (και θα επαναληφθούν από αύριο) οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στο επίπεδο του Brussels Group, καθώς και η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και αποτίμησε την πορεία των διαβουλεύσεων για τα ελληνικά οικονομικά ζητήματα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.
Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.
Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.
Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλήρης τήρηση από όλους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το κλίμα στο Euroworking Group ήταν ιδιαίτερα άσχημο για την Ελλάδα, όπου υπήρξαν επικρίσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο Euroworking Group δόθηκε τελεσίγραφο στην Αθήνα να φέρει συμφωνία την επόμενη Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.
Μάλιστα, επισημαίνουν πως επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία μέχρι την επόμενη Πέμπτη το αργότερο, έτσι ώστε την επόμενη συνεδρίαση το Euroworking Group την Παρασκευή να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup που να ολοκληρωθεί η συμφωνία και επισήμως.
Και στο Euroworking Group διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στα καυτά θέματα, όπως είναι ο ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό. Κοινοτικές πηγές, αναφέρουν πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου