28.5.15

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Κυνηγοί και φυτοφάρμακα ευθύνονται για τις μαζικές εμφανίσεις φιδιών ;

 Μπορεί καλά – καλά να μην μπήκαμε ακόμα στην θερινή περίοδο, ωστόσο, υπερπληθώρα φιδιών εμφανίζεται ήδη στην Μεσσηνιακή ύπαιθρο σε πόλεις και χωριά .

Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνει κανείς από όσα λένε οι κάτοικοι
 οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βλέπουν καθημερινά πολλά φίδια μπροστά τους, ενώ στους δρόμους του επαρχιακού δικτύου της περιοχής μας συχνά αυτή την περίοδο αντικρίζει κανείς πολλά φίδια πατημένα  από τις ρόδες των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Δεν φταίνε οι οικολόγοι...

Όπως λένε ειδικοί, το φαινόμενο δεν οφείλεται στο ότι ενδεχομένως οικολογικές οργανώσεις εμπλούτισαν το περιβάλλον με φίδια (!) αλλά στο ότι τα οικοσυστήματα έχουν διαταραχθεί ριζικά μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, οπότε δεν είναι περίεργο το να εμφανίζονται είδη ζώων, ερπετών ή εντόμων σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν πριν ή σε διαφορετικές συχνότητες απ’ ό,τι στο παρελθόν. 
Αυτό είναι λογικό, υποστηρίζουν οι ειδήμονες, να δημιουργεί προβληματισμό στους κατοίκους των χωριών, ιδίως στους πιο ηλικιωμένους, που θυμούνταν μια πολύ διαφορετική κατάσταση.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται ότι αφού οι κυνηγοί και τα φυτοφάρμακα έχουν εξολοθρεύσει τα περισσότερα είδη άγριων πτηνών π.χ. γεράκια, που τρώνε τα φίδια, τα ποντίκια κλπ, λογικό είναι αυτά να αυξάνονται ανεξέλεγκτα , αφού πλέον δεν έχουν  φυσικούς εχθρούς.

Και προσθέτουν: «Έσπασε η φυσική ισορροπία και τα φίδια αναγκάζονται πλέον να μετακινούνται προς τους ανθρώπους, ψάχνοντας για νέους, κατάλληλους βιότοπους».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου