27.5.15

Υπέρ της ίδρυσης νέου φορέα τάσσονται 3 πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για το χαρακτήρα και τους στόχους του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το τριήμερο 5-7 Ιουνίου.

Τρία πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης, με κοινή τους δήλωση, υπό τον τίτλο: «Να τολμήσουμε», παρεμβαίνουν για την πολιτική συγκυρία και το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης. Τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή τους επισημαίνουν óτι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συμφωνία με τους εταίρους, αλλά η διατύπωση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Η ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης δεν είναι επιβεβλημένη για τη διαιώνιση ενός από χρόνια φθαρμένου συστήματος. Αντίθετα, επιβάλλεται για τη δυνατότητά της να παρέχει στη χώρα ένα στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση», τονίζουν και παράλληλα εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το χαρακτήρα και τους στόχους του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το τριήμερο 5-7 Ιουνίου. Χαρακτηριστηκά αναφέρουν ότι «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακό μεταίχμιο. Παραμένει ιδεολογικά αφοπλισμένο και πολιτικά εξαντλημένο, ενώ κινείται, τουλάχιστον δημοσκοπικά, στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Η απόφαση να διεξαχθεί το Συνέδριο σε αυτήν την εποχή της εθνικής αβεβαιότητας αποδεικνύει πως προσωπικοί σχεδιασμοί απειλούν να εκτρέψουν την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία από αφετηρία μιας αναγκαίας ανασύστασης της παράταξης σε ένα ακόμη αδιέξοδο».
«Δεν επιδέχεται, κατά τη γνώμη μας, ανταγωνιστικές εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να το αποδυναμώσουν περαιτέρω, να το διαιρέσουν και να το καταδικάσουν αμετάκλητα. Επιδέχεται μόνον σοβαρές πολιτικές συμφωνίες και κοινή στάση, γιατί αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν στο χώρο ευκαιρίες αναγέννησης», συμπληρώνουν και προτείνουν «Το Συνέδριο θα πρέπει να αποφασίσει τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να αναλάβει με τόλμη πρωτοβουλία για τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου του νέου και ενιαίου φορέα της παράταξης, μαζί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του ευρύτερου χώρου. Ισότιμα και από μηδενική βάση. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να πρωτοστατήσει σε αυτό το εγχείρημα με πολιτική και κομματική ανιδιοτέλεια. Έχει καθήκον να δείξει σε όλους ότι το θέλει και το εννοεί. Να δείξει στους διστακτικούς ότι μπορούν να κάνουν ανάλογα βήματα. Και, τέλος, να δείξει σε όσους διαφωνούν και βολεύονται με τα ασήμαντα «κεκτημένα τους», ότι εύκολα μπορούν τα μικρά να διαλυθούν, όταν δεν υπηρετούν τα μεγάλα. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μας, η αληθινή προτεραιότητα».
Ανάλογες δηλώσεις διατύπωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας για την ανάληψη της ευθύνης για τον ιστορικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ και τη συγκρότηση νέου φορέα στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα ότι πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου