28.5.15

«Τσουχτερό» πρόστιμο από Κομισιόν για βοσκότοπους

Νέο πρόστιμο ύψους 322 εκατ. ευρώ οριστικοποιήθηκε από την Κομισιόν για τη διαχείριση των βοσκοτόπων και αφορά την περίοδο 2009 - 2011, ενώ επίκειται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου και νέο ανάλογου ύψους για την περίοδο 2012 - 14.
Η μέχρι σήμερα ανορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων έχει επιφέρει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο να μπει τέλος σε αυτήν την κατάσταση με την πρόσφατη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατανομή και διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών στους κτηνοτρόφους.
Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να απαιτήσει η ΕΕ να ανακτηθεί μέρος του ποσού από τους κτηνοτρόφους.
Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου, με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο αφ' ενός δε θίγεται κανένα από τα προϋπάρχοντα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, αμβλύνονται οι διαφοροποιήσεις, αποφεύγονται μη ρεαλιστικές θέσεις και αφ' ετέρου για πρώτη φορά δημιουργείται απόθεμα επιλέξιμων εκτάσεων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργικού συμβουλίου και το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες. Αφού καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο, τότε θα εξεταστούν κι άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Μάλιστα ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Παραγωγής και Κτηνιατρικής Μάκης Αλεξανδρόπουλος θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα των δυσλειτουργιών της σημερινής διαχείρισης, ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κτηνοτρόφος στον Έβρο αλλά το βοσκοτόπι του να φαίνεται στην Εύβοια.
«Φανταστείτε τι θα γινόταν σε περίπτωση ελέγχου. Γι' αυτό με ξεκάθαρη στρατηγική θέλουμε να πάμε σε μια πραγματική και δυναμική κτηνοτροφία», είπε χαρακτηριστικά.
Σήμερα η έκταση των επιλέξιμων εκτάσεων ανέρχεται σε 14,8 εκατ. στρέμματα και στόχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση των οριστικών σχεδίων βόσκησης είναι αυτές να φτάσουν σε βάθος τριετίας τα 30 εκατ. στρέμματα. 'Αλλωστε εγκρίθηκε ήδη η σύνταξη των πρώτων επτά προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων - η ανάθεση τους θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες- τα οποία θα στηρίξουν τοπικές πρακτικές με την ένταξη για παράδειγμα παραλιμνίων εκτάσεων.
Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στο τέλος Αυγούστου και αμέσως μετά θα προχωρήσει η ένταξη των επιλέξιμων εκτάσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόθεση του υπουργείου είναι οι εκτάσεις που θα ενταχθούν στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ως επιλέξιμες, να είναι απολύτως τεκμηριωμένες και σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Κοντά σε συμφωνία
Εξάλλου, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως «η κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να αλλάξει σελίδα η πορεία της χώρας. Σε αυτήν την σκληρή διαπραγμάτευση, με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προχωράμε και είμαστε μέχρι σήμερα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Καταλήγουμε σε μια συμφωνία, εντός των επομένων ωρών, των επομένων ημερών, που ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και μας κρατά όρθιους».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου