28.5.15

ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ...ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΙΚΕΤΕΥΟΥΝ ! Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε πολιτική παρέμβαση για να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία!

Η Ελλάδα χρειάζεται μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη για να αποσοβήσει μια χρεοκοπία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αφού αναγνώρισε ότι η εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν θα φθάσουν σε τελική συμφωνία.
Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως οι δύο πλευρές πλησιάζουν η μία την άλλη, όμως η τελική συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων. "Οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν", δήλωσε ο έλληνας υπουργός στη βρετανική εφημερίδα. "Υπάρχει τώρα μια εύλογη πιθανότητα, η όποια σύγκλιση εξακολουθεί να πρέπει να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σ' ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν για την τελική συναλλαγή και θα γεφυρώσουν το κενό", πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως "το Brussels Group εργάζεται με κουτάκια, τσεκάροντας τα θέματα, δεν υπάρχει εκεί συναλλαγή".
Καθηγητής Οικονομικών με σπουδές στην Οξφόρδη, ο κ. Τσακαλώτος επέρριψε μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προόδου στη σκληρή στάση του ΔΝΤ. "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση", εξήγησε.
Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα βαρύ πρόγραμμα αποπληρωμών στην ΕΚΤ ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. "Οι δύο διαπραγματεύσεις [η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη] συγκλίνουν εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι 28 Μαΐου", δήλωσε. "Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας".
Διάψευση
Αργά το βράδυ, ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς.
«Στη συνέντευξη που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ιστοσελίδα του Guardian το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο περιεχόμενο αλλά στον τίτλο του άρθρου για τον οποίο δεν φέρει καμιά ευθύνη πόσο δε, μάλιστα, όταν δεν ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Προσθέτουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης δουλεύοντας για την καλή λύση και τονίζουν ότι το να μιλάει, ταυτόχρονα, για χρεοκοπία θα ήταν τουλάχιστον αντιφατικό και ανακόλουθο.
Καταλήγουν αναφέροντας ότι ήδη η εφημερίδα άλλαξε τον τίτλο ώστε να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης του υπουργού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου