18.1.18

Πόσο κοστίζει καθημερινά σε έναν Έλληνα η συμμετοχή στην ΕΕ; Και πόσο στους υπόλοιπους Ευρωπαίους;

Πληρώνουν τελικά οι Ευρωπαίοι πολίτες λιγότερο από ό,τι για ένα καπουτσίνο, καθημερινά, για την ΕΕ; 
Και τι ισχύει για τους Ελληνες;

Το Politico αποφάσισε να διαπιστώσει αν ισχύει ο παραπάνω ισχυρισμός των Βρυξελλών. Σε πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κομισιόν θέλησε να καταρρίψει του μύθους. Σε αυτή ανέφερε ότι κάθε πολίτης της ΕΕ χρηματοδοτεί καθημερινά τον προϋπολογισμό της Ενωσης με ποσό μικρότερο από το κόστος για ένα καπουτσίνο. Σημείωνε ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούνται μεγάλα ευρωπαϊκά πρότζεκτ, που καμία χώρα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνη της.  
 
Σύμφωνα με το Politico, αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πόσο πληρώνουν οι πολίτες διάφορων χωρών στην ΕΕ, τελικά η Ενωση τους κοστίζει λιγότερο από μισό καπουτσίνο καθημερινά, στα περισσότερα από τα 28 κράτη.
Για να καταρτίσει αυτή τη λίστα, η ιστοσελίδα χρησιμοποίησε τα στατιστικά της ΕΕ για το πόσο πληρώνουν οι πολίτες στην ΕΕ (μη λαμβάνοντας έτσι υπόψη τα χρήματα που κάθε χώρα παίρνει πίσω ως χρηματοδότηση) και το πόσο κοστίζει ένας καφές σε αυτά τα κράτη.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, κάθε Ελληνας συνεισφέρει καθημερινά 0,44 ευρώ στην ΕΕ, κάτι που αντιστοιχεί στο 15% της τιμής του καπουτσίνο καθώς, σύμφωνα με το Politico, ο καφές αυτός κοστίζει κατά μέσο όρο 2,91 ευρώ στη χώρα μας.
Οι πολίτες του Λουξεμβούργου πληρώνουν τα περισσότερα- 1,57 ευρώ την ημέρα- και ακολουθούν οι Βέλγοι (1,46 ευρώ) και οι Ιρλανδοί (1,22 ευρώ).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου